AnasayfaGenelKültür - Sanat

Yaraların nakış nakış kasnaklara işlendiği bir sergi: Derler ki!

Yaraların nakış nakış kasnaklara işlendiği bir sergi: Derler ki!

Her insan doğumundan ölümüne kadar fizyolojik ya da psikolojik olarak defalarca yaralanır. Bazıları yaralarını saklamayı tercih ederken bazıları ise şiir ya da şarkı sözü yazmak hatta yemek yapmak gibi farklı yöntemlerle yaralarını karşısındakilere sunar. Bu yazımızda da yaralarını kasnaklara işleyerek sanatlaştıran kişilerin sergisi olan “Derler ki!” den bahsedeceğiz. 

Derler ki sergisinin temelleri, 2017 yılında Mardin Masalcılar Buluşması için kasnak fikrinin bir sınır olarak konulduğu sanat projesi ile atıldı. Kasnak objesini, kasnak şeklini ve kasnak sınırlarını kullanarak, yaralarını sanatlaştıranların sayısı 2018 yılında 81’e ulaşarak 6 ayrı noktada 86 sanatsal yara sergilendi.

Tek sınırlandırmanın kasnak olduğu sanat projesinde, nakkaşlar yaralarını anlatırken deri, cam, vitray ve bakır gibi malzemelerin yanında video, ses ve grafik gibi farklı medyaları da kullanarak yaratıcı işler ortaya koydular. 

Şuan geldikleri noktada, sergi ile ilgili bir dokümantasyon ve kitap çalışması başlatacaklarını söyleyen küratör; serginin beslendiği havuz için ise 1001 Gece Masallarının hikayelerinde sıkça karşımıza çıkan “gözün iç köşesine iğne ile işlenecek” kıymetteki dertler, yaralar ve devalar olduğunu dile getirdi.

Derler Ki Pandemi!

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin günlük yaşantımızdan, profesyonel hayatımıza kadar yaratmış olduğu zorunlu ve gönüllü değişim sürecine Derler Ki de eşlik etti.

İnsanların evlere ve kendi içlerine kapandığı bu dönemde yaralarına şahitlik etmesini ve kasnaklara nakşederek nakletmesini hedefleyen Derler ki; logosuna Pandemi kelimesini ekleyip E harfini çerçeve içerisine aldı.

Derler ki Pandemi, bu yenilikle birlikte dünya tarihi içinde özel bir yer olacak bu dönemi kayda almak ve bu kıymetli özel zamanı bireysel dönüşüm yolunda araç tayin etmek için yeni bir katılım çağrısına çıktı.

“COVID-19 ismini verdiğimiz virüs bizde hangi yarayı kanattı, hangi yeni yaraları açtı ve yaralarımıza yaklaşımımız ne?” sorusunu soran Derler ki Pandemi, sizlerin kasnaklara, belirlediğiniz metot ve malzemelerle nakış ettiğiniz sanatsal yaranızı paylaşmanız için bekliyor.

Sorularınız ve başvuruların için: muteberyugnuk@hotmail.com, gunesinaydemir@gmail.com