AnasayfaEkonomik Kalkınma

2015’in En Fazla GDP Büyümesi Gerçekleştiren Ülkeleri

2015’in En Fazla GDP Büyümesi Gerçekleştiren Ülkeleri

Uluslararası  Para Fonu (IMF)’nun yaptığı araştırmalar sonucu 2006-2015 yılları arasında Katar, Türkmenistan, Etiyopya, Azerbaycan ve Çin ekonomileri ortalama GDP büyümeleri gösteren ülkeler arasında yer aldı.

IMF tarafından hazırlanan GDP büyümesi listesini gelişmekte olan Asya ve Afrika oluşturuyor. Bu kapsamda, Panama listenin 9. Sırasına yerleşerek Katar’dan sonra dünyanın diğer ülkeleriyle karşılaştırıldığında en çok sıçramayı gerçekleştiren ülke oldu.

IMF verileri, Katar’ın 2006’dan bu yana olan iki haneli büyüme rakamlarını 2010’daki düşüsün ardından tekrardan iki haneli rakamlara ulaştığını göstermektedir. Türkmenistan ise 2. Sırada yer alarak, 2006 yılından bu yana %10-11 gibi iki haneli rakamlarda büyüme oranını sabit tutmaktadır. Dolayısıyla, önümüzdeki senede %11’i aşacağı tahmin edilmektedir. Azerbaycan ise 2000’lerden bu yana en fazla büyümeyi gerçekleştiren 2. ülke konumunda bulunuyor. Öte yandan, listede yer alan  Çin ve Hindistan’ın ise küresel büyümenin ana aktörü olması yönündeki beklentilerin aksine son yıllarda büyümedeki gösterdikleri küçük düşüşlerle ile yavaşlamaya başladıkları ortaya çıkmıştır.

Kaynak