AnasayfaTeknoloji

3O Kasım Dünya Bilgisayar Güvenliği Günü!

3O Kasım Dünya Bilgisayar Güvenliği Günü!

3O Kasım Dünya Bilgisayar Güvenliği Günü’nde  dünya genelinde “bilgisayar güvenliği” konusunda çeşitli duyurular yapılmakta ve çevrimiçi güvenlik konusunda kullanıcıların bilinçlendirilmesi adına çeşitli eğitimler verilmektedir.

Peki bilgisayar güvenliği nedir?

Bilgisayar güvenliği, elektronik ortamlarda verilerin veya bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğü bozulmadan, izinsiz erişimlerden korunması için güvenli bir bilgi işleme platformu oluşturma çabalarının tümüdür. Bunun sağlanması için duruma uygun güvenlik politikasının belirlenmesi ve uygulanması gereklidir.

Bilgisayar teknolojilerinde yer alan bilgisayar güvenliğinin amacı kişi ve kurumların bu teknolojilerini kullanırken karşılaşabilecekleri tehdit ve tehlikelerin incelemelerinin yapılarak gerekli önlemlerin önceden alınmasıdır.

Güvenlik mimarisi güvenlik kontrollerinin nasıl konumlandırıldığı ve bunların genel bilgi teknolojisi mimarisiyle nasıl ilişkilendirildiğini açıklayan bir insan tasarım ürünü olarak tanımlanabilir. Bu güvenlik kontrolleri aralarında gizlilik, bütünlük, kullanılabilirlik, hesap verilebilirlik ve güvencenin yer aldığı sistem kalite niteliklerini koruma amacına hizmet edebilirlik kazanmıştır.

Bilgisayar güvenliğimizi sağlamak için nasıl önlemler alabiliriz?

  • Bilgisayar başından kısa süreli ayrılmanız durumunda;
    Örneğin, çay/kahve/yemek ihtiyacıyla veya farklı bir sebeple bilgisayar başından kalkmanız gerekmekte, ortamdaki başka insanların sizin haberiniz olmadan bilgisayarınızı ve bilgilerinizi incelemeleri durumuna karşılık bilgisayarınızı “uyku modu”na alabilir veya “ekran kilidi” özelliğini kullanabilirsiniz.
  • Zararlı yazılımlar;
    Zararlı yazılımlara maruz kalmamak adına öncelikle sizin için güvenilir bir kaynağa ait olduğunu düşünmediğiniz linklere tıklamamanız gerekmektedir. Tanıdığınız bir göndericiden gelen fakat iletişiminiz dahilinde normal zamanlardan farklı olduğunu düşündüğünüz bir linkin tarafınıza gönderildiğini düşünürseniz o kişi ile öncelikle sms/arama yolu ile iletişime geçmenizi ve bilgi almanızı size tavsiye edebiliriz.
    Bunun dışında tarayıcılarınızdan istenmeyen pop-up’ları engelleyebilir veya bu link ve pop-up’ların otomatik engellemesini sağlayan güvenilir bilgisayar yazılım programlarından yardım alabilirsiniz.
  • Başka bir kişinin ekranınızı okuması;
    WhatsappWeb, Mail vb. uygulamaların kullanımı esnasında çalışma ortamınızdaki diğer kişilerin ekranınızdaki yazışma ve bilgileri okumasından çekiniyor veya rahatsızlık duyuyorsanız basit çözümler olarak, ekran parlaklığınızı hem göz sağlığınız için hem de kullanıcı mesafesinin dışındaki mesafelerde seçilebilirlik oranını düşürmek amacı ile belli bir oranda azaltabilirsiniz. Buna ek olarak bilgisayarınızda kullandığınız yazı puntolarının büyüklüğü ile ilgili de azaltmalar yapabilirsiniz.
  • Siber Saldırı;
    Saydığımız maddeler arasında en önemlisi ve karşılaşılan güncel sorunlar sebebi ile başı çeken bir konu olarak yer alıyor.
    Bilgisayarlarınızda tam koruma sağlamak ve siber saldırıya maruz kalmamak adına çeşitli yazılım ve antivirüs programlarından destek alabilirsiniz. Antivirüs programlarında anakartınız ve sistem bilgileriniz için tam koruma elde etmek adına öncelikle BIOS sisteminizi koruyacak programları tercih etmelisiniz. BIOS (Basic Input Output System) giriş ve çıkış aygıtlarınızı kontrol ederek sistemin açılmasını sağlamaktadır. Kalıcı bir yazılım olup ROM bellekte saklanmaktadır. Anakartın birçok özelliğini kullanmanızı sağlayan yazılım, sistem ve donanımlarınız arasında bağlantı kurar.Bu önlemlere ek olarak siz de Siber Güvenlik ve Çevrimiçi Güvenlik konularında çeşitli dernek ve kuruluşlardan gönüllü eğitmenler tarafından veya ücretli olarak sağlanan eğitimleri alabilir ve bilgisayar/internet kullanımında nitelikli kullanıcı profili oluşturabilirsiniz.