AnasayfaTeknolojiKalkınma'nın Finansı

İngiltere, Büyük Markalara Dijital Hizmet Vergisi Uygulayacak!

İngiltere, Büyük Markalara Dijital Hizmet Vergisi Uygulayacak!

İngiltere’de Maliye Bakanlığı, geçen hafta Silikon Vadisi devlerinin sırtına büyük bir yük getirecek olan Dijital Hizmet Vergisi’ni açıkladı.

Dijital Hizmet Vergisi ile arama motorlarından, sosyal ağlardan, uygulamalardan ve web sitelerinden gelen reklam gelirlerine 2 adet vergi uygulanacak. Amazon ve eBay çevrimiçi verginin en muhtemel mağdurları olarak görünüyor. Bu politika çevrimiçi hizmetlerin yanı sıra bunları bağlayan kaynaklara da uygulanacak. Mesela, Uber ve Airbnb “paylaşım ekonomisi” şirketleri olarak kendi hizmetlerini satmıyorlar ancak tüketiciler ile sağlayıcılar için bağlayıcı kaynak durumundalar. Apple ise iPhone’lar ve diğer cihazların satışlarından etkilenmeyecek ancak App Store, satışları üzerinden komisyon uyguladığı için o da bir bağlayıcı kaynak durumunda. Öte yandan çevrimiçi televizyon içerik hizmetlerinin bunun içerisine alınmayacağını belirtildi. Örneğin; Netflix gibi kendi içeriğine sahip olan şirketler bu vergiye maruz kalmayacak.

Vergi, yalnızca reklam veya aracı faaliyetlerden 500 milyon sterlinin üzerinde küresel gelir elde eden şirketlere uygulanacak. Yani bugün uygulamaya girdiği takdirde Airbnb ve Apple için geçerli olacak. Uber için ise henüz net değil. Apple, İngiltere’deki App Store’dan ne kadar kazandığını açıklamıyor ancak küresel gelirlerinin geçen sene 10 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. Airbnb ve Uber de İngiltere gelirlerini açıklamayarak yorum yapmayı reddetti. Ayrıca verginin, 2020 Nisan ayında yürürlüğe girmesi ve yılda 400 milyon euroluk bir kar edilmesi bekleniyor.

Kaynak