AnasayfaGenç

5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü!

5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü!

Dünya Gönüllüler Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlenen ve gönüllülük bilincinin yaygınlaşması adına yapılan çalışmalar ile öne çıkan bir gündür. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2001 yılını, Dünya Gönüllüler Yılı olarak ilan etmesiyle birlikte, bu konuda yapılan çalışmalar da daha fazla önem kazanmaya başlamıştır.

Gönüllülük nedir? Gönüllü kimdir?

Herhangi bir karşılık beklemeksizin, fayda odaklı, yaşam kalitesinin artırılması ve toplum yararının en üst seviyede sağlanması amacı ile çeşitli kurumlar ve STK’lar aracılığıyla veya bir yere bağlı kalmaksızın bireysel olarak etkinlik ve yardımlarda bulunan kişilere gönüllü denmektedir. Bireylerin yapmış oldukları aktiviteler de onların gönüllülüğünü ifade eder.

İlgili kurumlarda gönüllülülerin koordinesi nasıl sağlanmaktadır?

Gönüllülük konusunda öncü olan kurumlar STK’lardır. STK’lar içerisinde gönüllülük sistemi genellikle yerel, bölgesel ve ulusal koordinelerle iş birliği içerisinde ilerlemektedir. Gönüllüler bir araya gelerek belli başlıklarda ve farkındalık yaratılması gerektiği düşünülen konularda, çözüm odaklı çalışarak fikir üretmekte ve bir çıktı sunmaktadırlar.

Gönüllüğün önemi?

Dünya üzerinde yoksulluğun, açlığın, zorbalığın, kötülüğün olmadığı bir zaman ne yazık ki yoktur. Umutsuzluğun ve kötülüğün insanlığı böylesi esir aldığı zamanlarda, insanlara umut etmeyi yeniden hatırlatmak ve iyiliğin yeryüzünde hala tükenmemiş olduğunu göstermek gerekmektedir.

Gönüllülük bilinci gerek okullarla gerekse de sosyal çevre aracılığıyla kişilere kazandırılmaktadır. Türkiye’de ise bu alanda pek çok kurum faaliyet göstermektedir.

İşte Türkiye’de gençlerin gönüllü olabileceği kurumlardan bazıları;

LÖSEV 

Lösemili çocuklarımız ve onların ailelerine destek olma noktasında çalışmaların içerisinde bulunmak istiyorsanız yapmanız gereken LÖSEV’in sitesinde yer alan “Gönüllü Ol” kısmında yer alan detaylı bilgi butonuna tıklayarak gönüllü taahhütnamesini okuduktan sonrasında üyelik başvurunuzu yapabilirsiniz.

TEMA Vakfı

Erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekme konusunda gönüllü çalışmalar içerisinde bulunmak istiyorsanız Tema Vakfı sitesinden bulunan “Gönüllülük” sekmesinden yararlanarak üyelik adımlarını takip edebilir ayrıca ülkemiz ormanları için fidan bağışında da bulunabilirsiniz.

 

İhtiyaç Haritası

Türkiye’de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde öğrenilmesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması noktasında çalışmalar yapmak istiyorsanız, İhtiyaç Haritası’nda Gönüllü Ol kısmına bilgilerinizi girerek çalışmalarda aktif olarak yer alabilirsiniz. Gönüllü Ol kısmına girdiğiniz bilgiler ile sizin bir profiliniz oluşuyor ve ana sayfadaki haritada yer alan ihtiyaç ve destek kısımlarına gönüllü olarak başvuru yapabiliyorsunuz.

TOG

Toplumsal barış, dayanışma, eşitlik ve değişimin gerçekleştirilmesi çalışmalarında bulunmak ve gönüllü olmak istiyorsanız Tog sitesinde yer alan “Bize Katıl” butonuna tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Habitat Derneği

Habitat Derneği (Habitat) sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Gençlerin sürdürülebilir kalkınmada etkin rol oynamasını hedefleyen Habitat, 1995 yılında Kopenhag Sosyal Kalkınma Zirvesi’nde ve Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi için bir araya gelen aktivistler tarafından 1997’de kuruldu. Kuruluş vizyonu dünya gençliği ile Türkiye gençliği arasında iletişim köprüsü kurmak olan  Habitat, bu vizyon doğrultusunda gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına bir çok proje ve program geliştirdi.