AnasayfaKentler ve Yerel KalkınmaUlaşım

9 Kentsel Açık Alan Projesi

9 Kentsel Açık Alan Projesi

Amerikalı bir mimar, dünya genelinden birkaç kamu alanı örneği inceledi.

ABD’li mimar Ross Brady, peyzaj planlaması çerçevesinde 9 farklı kamusal alan değerlendirmesi yaptı. Brady, peyzaj planlama teorisine göre; bir şehrin, sahip olduğu açık alanlarla ve binalarının yalnızca bu alanların etrafında toplanmış yapılar olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Bu teori kapsamında Brady; Şişhane Park (İstanbul, Türkiye), Queens Plaza Bisiklet ve Yayalaştırma Projesi (New York, ABD),  Velenje Kent Merkezi Yaya Yolu (Velenje, Slovenya), Kanal Yüzücüleri Kulübü (Brüj, Belçika), Mission Rock Avlusu (San Fransisco, ABD), Kentsel Akupunktur – Yenileme Stratejisi (Floransa, İtalya), Times Square’in Yeniden Yapılandırılması (New York, ABD), Erie Street Plaza (Wisconsin, ABD) ve Seattle Sanat Müzesi: Olimpik Heykel Parkı (Washington, ABD) örneklerini veriyor.

Bu kamu alanı projelerinin esas amacı; şehrin altyapısal ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, şehir sakinlerine nefes aldıracak bir açık alan yaratmak. Yukarıdaki 9 örnekte bulunan otopark, komşuluk ilişkileri, yürüyüş, iki yer bağlantısı gibi ihtiyaçlara yeşil, pratik ve yaya öncelikli çözümler sunulduğu gözlemleniyor.