AnasayfaKentler ve Yerel KalkınmaKentsel Kalkınma

Plug-in City 75 ile eski binalarda %75 daha fazla enerji verimliliği

Plug-in City 75 ile eski binalarda %75 daha fazla enerji verimliliği

Mimar Stéphane Malka, Paris mimarisinde kullanılan yapı kodlarının kısıtlamaları çerçevesinde çalışırken eski kentsel yapıların enerji verimliliğini iyi duruma getirmenin akıllı bir yolunu tasarladı. Malka’nın Plug-in City 75 tasarımı, 1970’li yıllarda yapılmış binaların cephelerine ahşap küplerin eklenerek yaşam alanının genişletilmesini ve binaların yıllık enerji tüketimlerinin yaklaşık %75 oranında düşürülmesini öngörüyor.Stephane-Malka-Paris-Plug-In-City-5-889x605

Fransa’nın başkenti Paris’de 1970’li yıllar için inşa edilmiş binalar, zayıf izolasyon ve geçirgen pencereler nedeniyle düşük enerji performansına sahiptirler. Öte yandan mevcut bina yapıları oldukça kısıtlayıcıdır ve yapıların daha iyi ve daha verimli alanlar için yol açmasına izin vermeme özelliği gösterirler.

Stephane-Malka-Paris-Plug-In-City-7-889x617 (1)

Malka’nın çözümü, binanın enerji performansını geliştirmek için bir tür parazit mimariyi dahil etmek üzerine kuruldu. Tasarıma göre, cepheye biyolojik kaynaklı ahşap küp serisi monte edilerek daireler yatay olarak dışarı doğru uzatılmış olacak.

Stephane-Malka-Paris-Plug-In-City-4-889x592

Daireleri dışa doğru genişletmek, binanın toplam enerji tüketimini dört katına düşürdüğünden  bu sistem, rehabilite edilen binanın yıllık enerji tüketimini, metrekare başına 190KWh’den 45KWh’a kadar azaltmayı sağlıyor.

Ahşap parçacıklarından yapılmış modüler kutular kolay taşınabilirlik ve yerinde montaja imkan tanıyorlar. Binaya monte edilen küpler, enerji tasarrufunun yanı sıra iç mekanlarda daha fazla yaşam alanı ve gün ışığı sağlıyorlar.

kaynak.