Anasayfaİnovasyon

“Aerochromics”: Hava Kirliliğine Göre Desen Değiştiren Kıyafetler

“Aerochromics”: Hava Kirliliğine Göre Desen Değiştiren Kıyafetler

İnsanlığı gelecekte bekleyen önüne geçilmez en büyük sorunlardan birinin hava kirliliği olduğunu düşünen tasarımcı ve sanatçı Nikolas Bentel’in, aktivist yönünü de kullanarak tasarladığı kıyafetler desen değiştiriyor. Nikolas Bentel tarafından tasarlanan “Aerochromics” isimli çalışma; farklı bir kirlilik değişkenini ele alan üç farklı desene sahip kıyafetlerden oluşuyor.

Aerochromics isimli çalışmada mürekkep ve düşük teknoloji içeren hava ölçüm cihazları kullanılırken, üç farklı desene sahip olan kıyafetlerin her biri farklı bir kirlilik değişkenini ele alıyor. Bulunulan noktadaki karbonmonoksit oranı, parçacık kirliliği ve radyasyonun basit detektörlerle ölçümlenmesi ve eşzamanlı olarak mürekkeple etkileşime girmesiyle desenler ortaya çıkıyor.

Kendini tasarımlarıyla dünyanın sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan Bentel, karbonmonoksit ölçümü için ev tipi ölçüm cihazı, solunum yollarına girdiğinde kalıcı zararlar verebilen toz, egzoz dumanı gibi mikro düzeydeki parçacıklar içinse boyun kısmında kontrol edilen sensörlerle anlık tarama yapmayı başarıyor. Bu iki uzun kollunun aksine radyasyon ölçen tasarım ise bir kez desenlerine kavuştu mu normale dönmüyor. Çünkü Bentel, karbonmonoksit ve parçacıklara oranla insanın bir kez dahi olsa radyasyon ile karşılaşmasının yeterli olduğunu savunuyor.

Daha önce sindirim sistemini mücevher üretimhanesine dönüştüren Nikolas Bentel, tasarımlarının satış fiyatını -yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte- 500 dolar olarak belirlemiş. Desenlerin statik tasarımlarını tercih etmek isteyenler içinse yalın halleri 90 dolardan satışa çıkarılmış.