AnasayfaKalkınmaAfetler

Afet risk yönetiminde küresel ilerleme zayıf ve yetersiz

Afet risk yönetiminde küresel ilerleme zayıf ve yetersiz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, 18 Mayıs Perşembe günü gerçekleşen Genel Kurul’a yaptığı açıklamada, afet risk yönetimine yönelik küresel ilerlemenin zayıf ve yetersiz olduğunu ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDG’ler) riske attığını söyledi. 

Ülkeler, on yılın sonuna kadar doğal ve insan yapımı tehlikelerden kaynaklanan hasarı, kayıpları ve ölümleri azaltmak için 2015’te dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma olan Sendai  Afet Riskini Azaltma Çerçevesinin uygulanmasındaki ilerlemeyi gözden geçirmek için bir araya geldi.

Toplantı sırasında, kısmen bölgesel ve uluslararası düzeyler de dahil olmak üzere afet riski verilerinin ve analizlerinin paylaşılmasına yönelik ulusal mekanizmaların geliştirilmesi çağrısında bulunan bir siyasi deklarasyon da kabul edildi. 

Genel Kurul Başkanı Csaba Kőrösi için, ara dönem değerlendirmesi, kritik eylem ihtiyacının altını çizerek, “topluca rotayı değiştirmek için 2030’dan önceki son şansımızdı”. 

“Sekiz yıl sonra, ilerlememizin günümüzün aciliyetine ayak uyduramadığını kabul etmeliyiz . Afetlerden etkilenen bilinen insan sayısı 2015’ten bu yana 80 kat arttı” dedi

BM Genel Sekreter Yardımcısı toplantıda risk yönetiminin bir seçenek değil, küresel bir taahhüt olduğunu söyledi. 

“Dünyamız tarihin belirleyici bir noktasında. 2030’a giden yolculuğumuzun yarısını gözden geçirirken, ilerlemenin zayıf ve yetersiz olduğunu kabul etmeliyiz ” dedi. 

Ülkeler iklim ve sürdürülebilir kalkınma taahhütlerini yerine getirmediğinden, önlenebilecek doğal afetler yüzbinlerce cana mal oldu ve başta kadınlar, çocuklar ve diğer savunmasız gruplar olmak üzere milyonlarca insanı yerinden etmeye zorladı dedi. 

Durum, COVID-19 salgını, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliği, artan yaşam maliyeti, hızla artan eşitsizlik ve Ukrayna’daki savaştan oluşan “üçlü kriz” nedeniyle daha da  kötüleşti .

Diğer tehditler, bankacılık ve küresel finansal sistemlerdeki yapısal yönetişim ihmallerinden kaynaklanırken, bilim insanları küresel uyarının art arda gelen ve geri döndürülemez etkileri konusunda uyarıda bulunuyor. 

“Bu zorlukları ele almak, küresel riskleri önlemek, yönetmek ve azaltmak için sistemik düşünme, işbirlikçi eylem ve yanıtların akıllı, çevik konuşlandırılması yoluyla riske verdiğimiz yanıtı değiştirmek anlamına gelir” dedi.

BM Afet Riskini Azaltma Ofisi ( UNDRR ) başkanı Mami Mizutori, 2015’ten bu yana tam anlamıyla fırtına ve çekişme olmadığına dikkat çekti.  

Örneğin, giderek artan sayıda hükümetler ulusal kayıp muhasebesi sistemleri kurmuş veya güncellemiş ve afet riskinin azaltılması için ulusal stratejileri olan ülke sayısında önemli bir artış olmuştur.  

Ancak, ilerleme eşitsiz olmaya devam ediyor. Ayrıca, afete dönüşen riskler dünyanın en az gelişmiş ülkelerini, gelişmekte olan küçük ada devletlerini, karayla çevrili gelişmekte olan ülkeleri ve Afrika ülkelerini ve orta gelirli ülkeleri orantısız bir şekilde etkilemeye devam ediyor.  

“Riskler gözetimsiz bırakıldığında, afetler daha hızlı gerçekleşerek başa çıkma yeteneğimizi aşıyor ve insanlar, geçim kaynakları, toplum ve bağlı olduğumuz ekosistemler için giderek daha vahim sonuçlar doğuruyor” dedi. 

“Sendai Çerçevesinin sonucunu, amacını ve hedeflerini gerçekleştirme zorunluluğu bugün her zamankinden daha önemli.”

Bu nokta, Şubat ayında 50.000’den fazla kişinin ölümüne neden olan yıkıcı depremden sağ kurtulan Türkiye’den Mustafa Kemal Kılınç tarafından daha da vurgulanmıştır.  

23 yaşındaki üniversite öğrencisi, memleketi Hatay’da ailesini ziyaret ederken binlerce binayı enkaza çeviren ve sayısız insanı evsiz bırakan felaket meydana geldi. 

“Bugün buradayım çünkü binamız çökmedi. Çünkü müteahhitimiz binamızı depreme dayanıklı hale getirmek için yüksek standartlar uygulamıştı” dedi. 

Mustafa ve ailesi – toplam yedi kişi – bir tren vagonuna taşınmadan önce, dondurucu soğuklar ve şiddetli yağmur altında bir hafta boyunca arabalarında yaşadılar. Sonunda ülkenin dört bir yanındaki akrabalarının yanına yerleştiler ve birkaç hafta sonra Hatay’a döndüler. 

“Doğal afetleri önceden tahmin edemeyiz. Ancak ne zaman ve nerede olurlarsa olsunlar kesinlikle hazırlıklı olabiliriz ” dedi. Çalışmalarınız sonucunda dünyada benim gibi afetzedelerin sayısının azalmasını temenni ediyorum” dedi. 

 

Kaynak: UN

Görsel: U.N. Deputy Secretary-General Amina J. Mohammed speaks at the U.N. in February. (Devra Berkowitz/U.N. Photo)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0