AnasayfaEkonomik KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Afrika’nın En Hızlı Büyüyen Kenti: Lagos

Afrika’nın En Hızlı Büyüyen Kenti: Lagos

Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Afrika’nın en hızlı büyüyen şehirleri araştırması yapıldı. Lagos en hızlı büyüyen şehir olarak öne çıktı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından Afrika’nın en hızlı büyüyen şehirleri araştırıldı. 2010 ile 2030 yıllarını kapsayan araştırmada; kıta ülkeleri ve şehirlerinin nüfusa göre ve ekonomik büyümesi incelendi.

Araştırma sonuçlarına göre, Afrika’nın en hızlı büyüyen üç kenti Lagos (Nijerya), Kinshasa (Kongo) ve Kahire (Mısır). Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler verilerine göre; 2010 ve 2030 yılları arasında Nijerya’nın Lagos kentinde, saatte 77 (bir günde 1.848, bir haftada 12.946, bir ayda 56.179)  kişinin arttığı tespit edilmiş. Petrol kaynaklı güçlü ekonomik büyümenin, fakir kırsal kesimin şehre akın etmesini; yüksek doğum oranı ve yurtdışında yaşayan Nijeryalıların ülkeye geri dönüşünün ise nüfus artışına etki ettiği gözlemlendi.

Bu sonuçlara göre ise Afrika’nın kentsel altyapısının yeterliliği konusu öne çıkıyor. Lagos’un hâlihazırda elektrik arzı sorunu ve neredeyse işlemez durumda bulunan yol sistemi bulunuyor. Bu bağlamda Lagos’ta 50 milyar dolar, kenti dönüştürecek olan yeni altyapı için ayrılmış durumda; ve yeni enerji santralleri ile Afrika’nın ilk asma köprüsü projelerinin gerçekleştirileceği öngörülüyor.