AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Akıllı Şehirler Hayatımızı Kolaylaştırıyor

Akıllı Şehirler Hayatımızı Kolaylaştırıyor

Akıllı şehirlerde hayatımızı kolaylaştıracak dört unsur Smart City Yinchuan 2016 Kongre’sinde açıklandı.

Çin’de düzenlenen Smart City Yinchuan 2016 Kongresi’nde akıllı şehirlerde bulunan ve hayatımızı kolaylaştıran dört unsur açıklandı.

Birleşmiş Milletler’in öngörüsüne göre 2050 yılında dünya nüfusunun %67’si şehirlerde yaşıyor olacak. Bu kapsamda pek çok ülke şehirleri ‘akıllı’ hale getirecek düzenlemeleri benimsedi ve sayıları gittikçe artıyor. Kongre’de ise bir şehrin akıllı olması için neler gerekir sorusuna yanıt arandı.

1- Elektrik faturasında tasarruf etmek: kablosuz internet gerektiren bir cihaz sayesinde bireyler ne kadar elektrik harcadıklarını gözlemleyebilecek.

2- İşe daha erken gitmek: toplu taşıma araçlarını kullanarak, işe gitmek için evden daha erken çıkmak. Kullanılacak otobüsler bu açıdan elektrikli hale getirilecek, sürdürülebilirlik hedefine uyum sağlayacak. New York’ta kullanılan sistemde, otobüsün gelişi GPS aracılığıyla önceden biliniyor; Kopenhag ise akıllı taşıt ışıkları ile otobüs ve bisikletlerin gelişini haber vererek onların arabalar arasında öncelik edinmelerini sağlıyor.

3- Resmi işlerin mobil olarak yapılabilmesi: örneğin faturaların akıllı telefona indirilen bir uygulama sayesinde ödenebilmesi veya yardımların mobil yoldan istenebilmesi.

4- Yeni şirketlere fikir verilmesi: vizyon ve fikir alışverişlerinin kamusal ve açık bir şekilde yapılması.

Haber: Selin Belce