AnasayfaYenilenebilir Enerji

Almanya, kömür madenini daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi için hidroelektrik istasyonuna dönüştürecek

Almanya, kömür madenini daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi için hidroelektrik istasyonuna dönüştürecek

Almanya, büyük bir kömür madenini, fazladan güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi depolayabilen ve sarf malzemeleri yalın olduğunda serbest bırakabilen dev bir pile dönüştürmek için yenilikçi bir projeye başlattı.

Almanya Kuzey Rhine-Westphalia eyaleti’nde yer alan Prosper-Haniel kömür madeni 200 MW’lık hidroelektrik rezervuarına dönüştürülerek ülkede kesintisiz bir güç sağlamada rol oynamaya devam edecek.

Kuzey Rhine-Westphalia eyaletindeki Prosper-Haniel kömür ocakları dev bir batarya gibi çalışan 200 megawatt’lık pompalı depo hidroelektrik rezervuarına dönüştürülecek. Vali Hannelore Kraft, bu kapasite 400 binden fazla konuta yetecek kadar yüksek olacağını belirtiyor.

alm coal mining

1863 yılında kurulan Prosper-Haniel kömür madeni yılda 3 milyon ton kömür üretiyordu. Şimdilerde ise Almanya’da kalan az sayıda aktif kömür madenlerinden biri, ancak madenin, 2018 yılında sanayi için federal sübvansiyonlar bittiğinde kapatılması planlanıyordu.

Kraft, Bottrop kasabasındaki madencilerin yeni işleve dönüştüğü yerde görevde kalacaklarını söyledi.

Pompa depolama tesisleri yeni bir fikir değil, çünkü bu sistemler dünya çapında halihazırda faal durumda. Bununla birlikte, bu kömür madeninin altyapının bir parçası olarak ilk kez kullanılacağını belirtti.

Standart bir hidroelektrik santraline benzer şekilde, pompalanan hidroelektrik saklama istasyonları, bir rezervuardaki bir türbinden düşük rakımdaki ikinci bir rezervuara suyu boşaltarak güç üretir. Daha sonra su daha ucuz ve en yoğun olmayan güç veya başka bir yenilenebilir enerji kaynağı kullanarak üst rezervuara geri pompalanana kadar düşük rezervuara depolanır.

imgres

Prosper-Haniel tesisi tamamlandığında, alt hazne, 1600 metreye kadar uzanan 16 milin üzerinde maden şaftından oluşacak. İstasyonun 200 megawatt’lık hidroelektrik gücü, biyokütle, güneş ve rüzgar enerjisi karışımına uyacak. Sürekli bir hareket makinesi değil, ancak yüzey haznesinde depolanan su etkin bir şekilde, diğer kaynaklar azaldığında, enerji karışımındaki boşlukları doldurup “yedek pil” gibi davranacak.

Almanya’nın iddialı “Energiewende” ya da enerji geçişi, 2025 yılına kadar %35 ila %40 pay, 2035 yılına kadar da %55 ila %60 arasında ve 2050 yılına kadar yenilenebilir enerjilerin en az %80’ini sağlamayı hedefliyor.

Agora Energiewende, yenilenebilir enerji 2015 yılında Alman elektrik sektörünün yaklaşık %33’ünü sağlayan en iyi kurum.

Çevreye ve Alman tüketicilere iyi bir haber olsa da, yenilenebilir enerji iyi bilinen bir saklama problemine sahiptir. Örneğin rüzgar türbinleri veya güneş panelleri tarafından üretilen elektrik ya kullanılmalı veya kaybedilmelidir. Kapak tarafında, yenilenebilir malzemeler rüzgar olmadan bulutlu günlerde talebi karşılayamayabilir.

Pompalanan depolama tesisleri olarak çalışan piller, bu soruna umut verici bir çözüm olabilir çünkü bu piller verimli günlerde fazla yenilenebilir enerjiyi depoluyor ve enerji eksiklikleri süresince boşaltıyorlar.

Dusseldorf’ta 14 Mart’ta yaptığı konuşmada sürdürülebilir ve uygun maliyetli depolama için iyi niyetle yola çıktıklarını ifade eden Vali Kraft, Kuzey Rhine-Westphalia’nın 2025 yılına kadar enerji karışımındaki payını iki katına çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

Yerel düzeyde, nesiller boyunca çalışanların, geçim kaynakları için fosil yakıtlara dayandığı bir bölgede yeni ekonomik faaliyetler yapılıyor. Bölgesel düzeyde, rüzgar esmeden veya güneş doğmadan bile elektrik kapasitesinin korunmasına yardımcı olarak yenilenebilir enerjinin genişlemesi hedefleniyor.

Kaynak