AnasayfaEkolojiSürdürülebilirlik

Ananas Yapraklarından Vegan Deri Üretimi

Ananas Yapraklarından Vegan Deri Üretimi

Son zamanlarda keşfedilen Piñatex diye adlandırılan ve ananas yapraklarından üretilen bir çeşit  suni deri sayesinde hayvan derisi kullanımı yerine üretilen bu işlenebilir deri kullanılmaya başlandı.

Ananas Anam markasının yetenekli tasarımcıları tarafından üretilen kumaş PETA Onaylı Vegan Ürün logosu alan ilk deri ürünü oldu ve bu hayvan dostu alternatif deri tüm dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Pinatex vegan derisinin üretilme fikri  Carmen Hijosa’nın bir iş gezisi için Filipinleri ziyareti sırasında çevresinde gördüğü malzemelerin kalitesiz deriden üretildiğini fark etmesi ile ortaya çıktı ve Barong Tagalog’un ananas derisinden dokuduğu gömleği görmesi ona yeni alternatif bir  deri üretmesi için ilham verdi.

Kumaş Filipinler’de yetişen  ananas yaprakları liflerinden yapılıyor ve zaten ekilecek olan ananas hasatının toplanmasının ardından kalan kısımlardan üretildiği için ekstra hiçbir üretim yapılmasına da gerek kalmıyor. Ayrıca bu kumaşın üretimi sayesinde Filipinli çiftçiler için yeni bir ekonomik alan oluştu ve bu üretim kırsal alanlarda yer alan sanayinin canlanmasına da katkı sağladı.

Özellikle moda sektöründe birçok ürünün yapımında kullanılmaya başlanılan vegan derinin hem hayvanların derileri için öldürülmesinin önüne geçmesi hem de çevre dostu olması yönüyle deri sektöründe kullanılan hayvan derisinin yerini alması çok muhtemel görünüyor. Dileriz ki bu tarz suni deri üretimleri daha çok gelişir ve hayvan derisinin kullanımı azalır.