AnasayfaYenilenebilir EnerjiKüresel Isınma

Avrupa’da kömür için veda zamanı yaklaşıyor!

Avrupa’da kömür için veda zamanı yaklaşıyor!

Drax Group Plc, Steag GmbH ve Uniper SE gibi şirketler, daha düşük rüzgar ve güneş enerjisi maliyetleri sebebiyle Avusturya’dan İngiltere’ye rekor bir hızla kömürden elde edilen enerjiye veda ediyor. 500 yıldan fazla süren karbon salımı-emisyonlara  artık kıta göz yummuyor.

Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı analisti Johannes Truby, 2012 yılından bu yana, Avrupa Birliği kömür kullanımına ilişkin görünümünü %12 oranında azalttı.

Power_plant_Voerde_Germany_Coal_CC_Daniel_Ullrich

İngiltere, Fransa, Portekiz, Avusturya ve Finlandiya gibi ülkeler, kömürün elektrik üretiminde kullanımını sona erdirmek için yürürlükte olan politikalarla ilerliyor. Avrupa’nın en büyük kömür yakma tesisi olan Voerde’de, 250 metre yüksekliğe kadar yükselen üç baca, yarım asrı aşkın bir süredir karbon salıyordu. Tesis, son birkaç haftadır devre dışı bırakılmasından önce 4,5 milyon ev için 2,2 gigawatt güç üretiliyordu.

Hükümetlerin Energiewende politikası, ülkeyi daha fazla güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi olarak değiştiriyor; bu da, yenilenebilir enerjide bolluk yarattı ve elektrik fiyatlarının düşmesine yol açtı. Bir zamanlar 550 işçi çalıştıran Voerde’nin yaşayabilirliğini azalttı.

800x-1

İngiltere’nin katkısı büyük

Avrupa’nın kömüre vedasının yaklaşık yarısı, hükümetin karbon fiyatını ikiye katlaması ve Drax da dahil olmak üzere şirketlerin tesislerini dönüştürmesi ya da aşamalılaştırılması yönünde adımlar atmaya başlamasından sonra İngiltere’de gerçekleşti. Hükümete göre İngiltere’nin sera gazı emisyonu neredeyse beşte bir oranında düştü. Bir hükümet yetkilisine göre, İngiltere’nin kömür kullanımını 2025 yılına kadar sona erdirmek için yılın üçüncü çeyreğinden önce planlarını açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Avrupa Elektrik Endüstrisi Birliği, 2020’den sonra yeni kömür yatırımı yapmayacağını bildirdi. Energias de Portugal SA CEO’su ve Eurelectric başkanı Antonio Mexia, bir açıklamasında “Yeni yatırımların düşük karbon kaynaklarına yönlendirileceğinden şüphe yok. Güç kaynağı giderek daha temiz hale geldiğinde, elektrifikasyon, ekonominin tüm sektörlerini karbonsuzlaştırmak için birincil tercih” dedi.

Kömürün çevre koşulları ve yenilenebilir enerjinin düşen maliyetleri ile Avrupa’da yeni bir kömür santralinden veya gaz tesisindense yeni bir rüzgar santrali veya güneş projesi inşa etmek daha ucuz. Hatta BNEF analisti Jonas Rooze’ye göre 2030 yılına kadar, bir rüzgar çiftliği inşa etmek eski bir kömür jenaratörünü çalıştırmaktan çok daha ucuza mal olacak.

800x-1 (1)

Kömüre veda için taahhütler 

Kömür santrali kapanışlarının hızı ile S & P Global Inc’in bir birimi olan Pira Energy’ye göre, bu yıl güneş enerjisi kapasitesi Batı Avrupa’da ilk kez kömürü geçecek. Bu öngörüyü şu taahhütlerden temel alıp yapıyorlar:

Almanya’daki fabrika sahipleri, ağırlıklı olarak 6.6 gigawat’lık kapasiteye sahip ya da daha büyük kömür ve gaz tesislerini kapatmak için onay bekliyorlar. 1 Nisan’da RWE AG ve Steag, her biri 695 megawatt’lık iki Voerde santrali kapattılar.

Geçen yıl Fransa’da elektrik santrali Engie SA, dünya çapında 15 gigawatt’lık kömürle çalışan santrallerin yarısından fazlasını kapattığını ya da sattığını açıkladı.

Danimarka’daki en büyük elektrik şirketi Dong Energy A / S ise 2023 yılına kadar kömürden uzaklaşacağını belirtti.

kaynak.