AnasayfaYenilenebilir EnerjiSürdürülebilirlik

Zonguldak’da deniz dalgalarından elektrik üretilecek

Zonguldak’da deniz dalgalarından elektrik üretilecek

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının oluşturulması giderek yaygınlaşmaya başladı. Bu alanda Türkiye’de yapılan son iyileştirme ise Zonguldak şehrinde gerçekleşti.

Zonguldak’ta deniz dalgalarından elektrik üretim çalışmaları başladı ve ilk olarak burada uygulanan bu çalışma başarılı olursa proje gelecek yıllarda farklı şehirlerde de uygulanabilecek.

“Pilot Dalga Enerji Santrali” adıyla kurulmaya başlanan bu doğa dostu dalga enerji diye tabir edebileceğimiz çalışmaya Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) tarafından öncülük ediliyor.

Dalga enerjisinden elektrik üretim santrali, ilk olarak test uygulaması için Zonguldak’taki 27 dönümlük verimli bir araziye sahip olan Manolya Park’ta kurulacak. Başlangıçta 50 kilovat elektrik üretmesi beklenen tesis, şimdilik 25 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Pilot proje başarılı oldukça daha fazla hane bu uygulamadan yararlanabilecek. Enerji potansiyelini arttırmayı hedefleyen bu projenin bir diğer amacı da alternatif enerji kaynaklarının geliştirilebileceğini göstermek.

Kaynak