AnasayfaFonlarKırsal Kalkınma

Avrupa’da “Toplum Öncülüğünde Yerel Kalkınma” Hibesi

Avrupa’da “Toplum Öncülüğünde Yerel Kalkınma” Hibesi

Avrupa Komisyonu yerel kalkınmaya destek oluyor.

Geride bıraktığımız çeyrek yüzyıla baktığımızda gerek hükümetlerin gerekse sivil toplum kuruluşlarının kalkınma adına pek çok projeye ve uygulamaya imza atarak bunları hayata geçirdiklerini görmekteyiz.

Günümüzde ise Avrupa Komisyonu’nun “Toplum Öncülüğünde Yerel Kalkınma (Community-led local development)” projesi sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir yere sahiptir. Avrupa Yapısal Fonlarının yatırım önceliklerinden biri olan Toplum Öncülüğünde Yerel Kalkınma (TÖYK), Yoksullukla Mücadele tematik konusunu da içinde barındıran geniş çaplı bir kalkınma fonudur.

TÖYK, geleneksel tepeden inme kalkınma politikalarının yerine modern bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu kapsamda bireyler, bütünleşmiş bir kalkınma stratejisinin uygulamasını ve tasarısını yapabilecek ortaklıklar kurarak bunu hayata geçirebilirler. Ayrıca TÖYK, bireylerin sadece kendi çevresindeki sorunlara odaklanmaları ve o konuda çözüm geliştirmeleri yerine; bulundukları toplumun sosyal, ekonomik ve çevresel anlamda yaşadığı zorluklara da önem vermeleri üzerine kurulu bir stratejidir. Bu fonun bir başka özelliği ise, yerel ortaklıklara Avrupa fonlarından uzun dönemli yararlanma olanağı sağlaması olarak gösterilebilir.

Yapılan araştırmalara göre Avrupa fonlarından son yirmi yılda 2600‘den fazla ortaklık yararlanmıştır ve Avrupa’daki kamu ve özel yatırımlarının hacmi bu ortaklıklar sayesinde 360 milyon Euro’dan 8,6 milyar Euro’luk bir seviyeye ulaşmıştır.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz!