AnasayfaİnovasyonTeknoloji

Avrupa’nın Genişleyen İş Alanı: Uzay Ekonomisi!

Avrupa’nın Genişleyen İş Alanı: Uzay Ekonomisi!

Business Planet, Avrupa’nın gelişen uzay ekonomisinde çalışan yenilikçi girişimciler ve küçük işletmeler için artan fırsatları araştırıyor. Teknolojideki ilerlemeler, daha düşük giriş maliyetleri ve yeni bir girişimcilik ruhu gibi sebeplerden dolayı uzay, giderek özel bir alan haline geliyor.

Belki küresel iletişimin gelişmesi belki de seferlerinin artmasından dolayı uzay; en son teknolojiler, yenilikçi hizmetler ve geliştirebilen işletmeler için sonsuz sayıda fırsat sunuyor.

Varşova’da bulunan PIAP Space, Avrupa’nın büyüyen uzay ekonomisinden en iyi şekilde yararlanan firmalardan biridir. 2017 yılında kurulan PIAP, gelişmiş robotik sistemler ve gezegen keşif araçları geliştiriyor. Ayrıca, eşsiz bir hizmet olarak yörüngedeki uyduların görevlerde kullanabileceği bir kıskaç geliştiriyor. Bu kıskaç, devam eden bir projenin parçası olarak tasarlanıyor.

PERASPERA adlı büyük bir stratejik araştırma grubunun üyesi olan firma, Horizon 2020 programı kapsamında fon temin etti. PIAP Space’in Genel müdürü Mateusz Wolski, bu projenin şirketin büyümesinde çok önemli bir rol oynadığını belirtti. Şirket, Avrupa’nın büyüyen uzay ekonomisinin sadece küçük bir kısmını temsil ediyor. Sektörde yaklaşık olarak 230.000 kişi çalışıyor. Bu sayılar ise şu anki Avrupa ekonomisinin %6 ila 9’una karşılık geliyor. Kopernik, Galileo ve EGNOS gibi programlar, her gün milyonlarca kişiye fayda sağlayan veri ve hizmetler sunuyor.

Business Planet ile röportaj gerçekleştiren Avrupa Birliği Komisyon Üyesi Elżbieta Bieńkowska ve Kabine Başkanı Tomasz Husak, “Bugün uydu navigasyonu veya dünya gözlemi olmadan bir yaşamı kim hayal edebilirdi? Artık uzaydan gelen çok kesin verilere sahibiz. Avrupa da sinyaller veriyor, ciddi derecede farklar yaratabilecek şirketler bizlere veriler sunuyor. Bu halihazırda aktif olan şirketler için pazarı hareketlendiriyor.” ifadelerini kullandılar.

İklim değişikliği ile mücadele gibi günümüzün önemli zorluklarının üstesinden gelmenin yanı sıra Avrupa Komisyonu; buradaki amacının Avrupa’nın uzaydaki liderliğini korumak, daha da geliştirmek ve inovasyonu teşvik etmek olduğunu belirtiyor.

Avrupa Komisyon üyesi ekledi; “Geçtiğimiz 7 yıl boyunca uzay sektörüne 12 milyar avronun üzerinde bir yatırım yaptık. İlerleyen yıllar için 16 milyar avroluk bir yatırım planımız var. Kısacası, Avrupa’da büyük bir yenilik alanı merkezi oluşturmak istiyoruz.”

Kaynak