AnasayfaÇocukİnsan Hakları

Birleşmiş Milletler, çocuklara yönelik şiddete karşı bir rapor yayımladı!

Birleşmiş Milletler, çocuklara yönelik şiddete karşı bir rapor yayımladı!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nde Çocuklara Yönelik Şiddete Karşı Özel Temsilci olarak görev yapan Portekiz asıllı avukat Marta Santos Pais; taciz, istismar, kaçakçılık ve çocuklara yönelik her türlü şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Bu konu, 9-18 Temmuz tarihleri arasında New York’ta gerçekleşen Sürdürülebilir Kalkınma Üzerine Yüksek Düzey Politik Forumu (HLPF) sırasında gözden geçirildi. Daha sonra, 16 Temmuz 2019 tarihinde, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan 16.2‘yi hedef alan bir rapor yayımlandı.

“Verilen Sözü Tutmak: Çocuklara Yönelik Şiddete Son Verilmesi” başlığını taşıyan rapor, Çocukları 2030 Gündemi’nin Kalbine Koymak etkinliğinde lanse edildi.

Rapora göre, her yıl en az bir milyar çocuk şiddete maruz kalıyor. Aynı zamanda çocuklar, küresel insan ticaretinin %30’unu oluşturuyor. Mülteci ve göçmen çocuklar ise ülkelerinden uzaklaşmak zorunda kaldıkları için seyahatlerinde onlara eşlik eden ve gittikleri yerde onları bekleyen şiddeti; “sürekli bir eş” olarak gördüklerini belirtiyorlar.

Yaklaşık olarak 100 ülke, çocuklara yönelik şiddeti önleme ve şiddete karşı yanıt verme konusunda kapsamlı politikalara sahiptir. Yaklaşık olarak 60 ülkede ise çocuklara yönelik şiddete karşı her türlü kapsamlı yasalar bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR), “Sınırların Ötesinde” strateji planında yer alan 20 ülkenin çoğu, yasa ve politika çerçevelerini geliştirdi. Mülteci ve göçmen çocukların gözaltına alınması artık Litvanya, Malta, Meksika ve İngiltere’de yasaklandı.

Rapor, maksimum etki ve başarı için beş farklı bileşen içeriyor:

  • Gerekli uygulamalar ve yaptırımlar için ayarlanmış kaynaklar ile desteklenen güçlü politika çerçeveleri ve kanunların yanı sıra kendini bu işe adamış bir siyasal liderlik,
  • Tüm çocuklar için; geniş kapsamlı, sektörler arası yaklaşımları barındıran önleyici ve koruyucu güvenlik ağları,
  • Şiddeti meşrulaştıranlara karşı sağlam kanıtlar ve veriler toplamak,
  • Çocukların maruz kaldığı şiddete karşı büyüyen bir hareketi güçlendirmek için ortaklıklar ve ittifaklar kurmak,
  • Çocukların sesini duymak!

Raporun tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Sınırların Ötesinde Küresel Strateji Planı’na ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Görsel Kaynak

Kaynak