AnasayfaEkoloji, İklim-Kırsal KalkınmaKüresel Isınma

AXA, Katranlı Kumları Bırakıyor

AXA, Katranlı Kumları Bırakıyor

Dünyanın en büyük finansal hizmetler şirketlerinden biri olan AXA, katranlı kumlara yaptığı yatırımlarını bırakıyor ve tartışmalı petrol boru hatları için olan sigortasını bitiriyor. AXA, fosil yakıt tasfiyesine yeni bir boyut kazandırıyor.

Fransız sigorta devi, kömürü bırakacağını açıkladıktan sonra katranlı kumları da bıraktı ve katranlı kumlar, kömür şirketleri ve üç büyük boru hattı projesinden 3 milyar avro devredileceğini açıkladı. Duyuru, AXA CEO’su Thomas Buberl tarafından One Planet İklim Zirvesi’nde yapıldı. Ayrıca, 2020 yılına kadar yeşil enerjiye olan yatırım hedeflerini 3 milyardan 12 milyar avroya da yükseltti.

Katranlı kumlardan gelen petrol üretiminin çevresel sonuçları, iklim değişikliği üzerindeki en büyük etkilerden biri. Konvansiyonel yağ ve katranlı kumların nihai ürünleri aynıyken, katranlı kumlardan bir varil sentetik ham petrol üretmek, konvansiyonel yağdan üç kat daha fazla sera gazı kirliliği üretiyor. Bu kirlilik, katranlı kumlardan zifti çıkarmak ve sentetik ham petrol haline getirmek için gerekli ısıyı üretirken ortaya çıkan büyük miktarda enerjiden kaynaklı bir sonuç. 

Katranlı kumlar sulak alanlarda, göllerde ve eşsiz bir ekosistem olan tayga ormanları altında bulunuyor. Halen planlanan katranlı kumları geliştirme projeleri beklendiği gibi devam ederse, yüzeyin yakınında katranlı kumlarının bulunduğu mevduatlara erişmek için yaklaşık 3000 kilometre kare kıta ormanı tahrip edilebilir. Araştırmalar, bu endüstriyel gelişmenin ekolojik devrilme noktasına gidebileceğini ve bunun da geri döndürülemez ekolojik hasar ve biyoçeşitlilik kaybına yol açabileceğini göstermekte. Canada Environment’a göre (Çevre Koruma Ajansı) katranlı kum tesisleri, ormanların korunması ve ıslahı için inanılmaz derecede tehditler oluşturuyor.

Kanada Alberta’dan bir katranlı kum tesisi:
athabasca_cover_iPad_1024x576
Kaynak