AnasayfaEkolojiKarbon Piyasaları

Birleşmiş Milletler, tüm ülkelerin “karbon nötr” olmaları için planlama yapmasını istedi!

Birleşmiş Milletler, tüm ülkelerin “karbon nötr” olmaları için planlama yapmasını istedi!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, geçtiğimiz hafta sonu boyunca her devlet başkanına ulaştı ve 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak için plan yapılmasını istedi.

Guterres, 23 Eylül’de New York’ta düzenlenecek kritik zirvenin öncesinde, ülkelerin dekarbonizasyon hızını artırmak adına iddialı bir iklim eylemi başlatacak. Climate Home News tarafından teyit edilen çağrıda Guterres, hükûmetlerin zirvede sunacakları planların kısa bir özetini göstermeye davet etti. Ülkelerden bu konuda rekabet etmeleri bekleniliyor ve yalnızca en iddialı stratejiler sahneye çıkarılacak!

Geçtiğimiz ay Abu Dabi’de düzenlenen hazırlık zirvesinden sonra, katılım ölçütünde bazı karışıklıkların devam ettiği söylendi. Bunun üzerine Guterres, taleplerini netleştirerek; “Tüm liderlerden zirveye gelmelerini, 2030 yılı için sera gazı emisyonlarını azaltmalarını ayrıca 2050 yılına kadar da net sıfır emisyon elde etmek adına planlarını duyurmaya hazır olmalarını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Yalnızca gelişmiş ülkelerin taahhüt verebileceği ikinci bir talep var; bazı yoksul ülkeler karbon nötrlüğüne ulaşmak için fazlaca çalışırken, Çin gibi gelişmekte olan ekonomiler o kadar da ciddi çalışmalar gerçekleştirmiyor. Paris Anlaşması doğrultusunda ülkeler, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında sınırlandırmak için gerekli emisyon azaltmalarını kabul etmişlerdi. AB Konsey Başkanı Donald Tusk’a yazdığı bir mektupta Guterres, bloğun örnek teşkil etmesi adına 2030 yılına kadar emisyonların %55 oranında düşmesi gerektiğini belirtmişti. 1 Kasım’da görevi Jean-Claude Juncker’den devralacak yeni AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise hedeflerini daha sonra belirleyeceklerini söyledi.

Ulusal iklim taahhütlerini güçlendiren hükûmetlerin yanı sıra; ülkelerin koalisyonlarından, özel şirketlerden ve sivil toplum liderlerinden de küresel ekonomideki iklim eylemine dikkat çekmek için girişimlerde bulunmaları bekleniyor. Koalisyonlar, farklı ülkelerin önderlik ettiği dokuz farklı izi takip ediyor; hafifletmeler, enerji geçişleri, endüstri geçişleri, esneklikler, adaptasyonlar, doğaya dayalı çözümler, iklim finansmanları, altyapı düzenlemeleri ve şehirler.

Guterres, ülkeleri bu koalisyonlara katılmaya teşvik ediyor. İklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerine uyum sağlamak ve toplumsal boyutlara hitap etmek gibi planları gündeme getiriyor. Ayrıca ülkelerin, bu planları hayata geçirmek adına özel finansman taahhütleri vermeleri gerektiğinin altını da çiziyor.

Abu Dabi toplantısının ardından, bir grup ağır sanayi şirketinden 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme taahhüdü bekleniyor. Özellikle karbon ayak izi fazla olan kimyasallar; çimento, çelik ve kamyonculuk sektörlerinin bunu nasıl sağlayacağı konusunda net bir yol haritası duyurmaları gerekiyor. Diğer girişimlerin 2050 yılına kadar binalarındaki ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefine odaklanmaları; 600 milyon gecekondu sakinine odaklanılması; düşük ve orta gelirli ülkelerdeki şehirler için ayrılan iklim finansmanının artırılması bekleniyor.

 Kaynak