AnasayfaGenelSosyal Kalkınma

UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, Herkesi UNDP’nin İnsanlığın Ortak Mirasını Kurtarmak İçin Başlattığı Bağış Kampanyasına Katılmaya Çağırıyor

UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, Herkesi UNDP’nin İnsanlığın Ortak Mirasını Kurtarmak İçin Başlattığı Bağış Kampanyasına Katılmaya Çağırıyor

Kültürel miras toplumun ortak gelenek ve değerlerini koruyarak insanların anlamlı bir şekilde hayata katılmasını sağlayan en önemli bileşenlerden biridir. 6 Şubat depremleri Türkiye’nin eşsiz kültürel mirasını tahrip etti. Bölgedeki 8.444 tarihi yapının 3.752’si hasar gördü veya yıkıldı.

UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, UNDP’nin yürüttüğü küresel bağış kampanyasını ve kültürel mirası nasıl koruyabileceğimizi kaleme aldığı yeni yazısında anlatıyor.

“6 Şubat 2023 sabahı, Türkiye tarihinin en büyük trajedilerinden birine neden olan büyük depreme dair haberlerle sarsıldık. O gün televizyonlar memleketim Hatay dahil 11 ilde 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği büyük yıkımı gösteriyordu. Depremin yol açtığı en önemli hasar insan kayıplarıydı ancak bölgedeki kültürel mirasın uğradığı tahribat, felaketin küresel çapta ilgi gerektiren bir başka acı yönüydü. UNDP Türkiye olarak 8 Aralık 2023’te bu mirası korumak ve onarmak için küresel bir bağış kampanyası başlattık. Cömert bağışlarımızla, hep birlikte insanlığın ortak mirasını kurtarabiliriz.”

“Bu nedenle şimdi herkesi kampanyamıza bağış yaparak hayatta kalanlara yardım etmeye çağırıyorum. UNDP, sizin yardımlarınızla, ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde belirlenen altı kültürel eseri restore edecek: Adıyaman ilindeki Arsameia Arkeolojik Alanı; Gaziantep’teki Gaziantep Kalesi; Hatay’daki Mar Yuhanna Rum Ortodoks Kilisesi, Hatay Arkeoloji Müzesi ve Sarımiye Camii; ve Kahramanmaraş’taki Tarihi Çarşı. Ayrıca UNDP, bölge halkının önemli geçim kaynakları olan gastronomi ve mozaik sanatı gibi bölgenin somut olmayan kültürel mirasını da destekleyecek.”

“Kültürel mirasın topluluğun yaşam alanından kaybolması, farklı türde bir açlığa neden olur. Bu miras, insanların gelişimi ve onurlu bir yaşam sürebilmesi için önemli. Kaybettiğimiz bir çuval buğdayı bir başka çuval buğday ile telafi edebiliriz, ama ruhun ihtiyaçlarını karşılayan kültürel unsurlar eşsizdir ve onların yokluğunu telafi edecek bir şey evrende yoktur. Kültürel miras sayesinde toplumdaki bireyler, ekonomik kalkınmanın ve dayanıklılığın temelini oluşturan güven ve dayanışmayı inşa eder. İnsanlar arasındaki güven, birbirini tanımayan kişilerin, toplumun ortak çıkarı için ellerinden gelenin en iyisini yapma konusunda birbirlerine güvenmesi anlamına gelir.”

“UNDP, Türk Hükümeti ile koordineli olarak çalışmalarını diğer anıt ve alanları kapsayacak şekilde genişletmek amacıyla da bağışları memnuniyetle kabul ediyor. Gelin bu kolektif dayanışmanın bir parçası olalım ve mirasımızı kurtaralım!”

Küresel bağış kampanyası için www.savethelegacy.org’u ziyaret edebilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: