AnasayfaEkoloji, İklim-Kırsal KalkınmaGıda

Bu küçük tahıl gezegeni kurtarabilir!

Bu küçük tahıl gezegeni kurtarabilir!

Gelecekte hakkında çok daha fazla şey duyacağımız yeni bir yiyecek var! Buğday çiminden geliştirilen “Kernza”, çevreyi koruyan ve çiftçilikte devrim yaratabilecek iklim değişikliğine karşı bir silah olarak ortaya çıktı. Buğdayın sadece beşte bir büyüklüğünde olan bu küçük tahıl için oldukça büyük beklentiler mevcut.

Amerikalılar, Kansas’taki Land Institute (Arazi Enstitüsü) tarafından üretilen ‘Kernza’ markasının makarnasını, pizzasını, ekmeğini ve hatta birasını şimdiden satın alabiliyorlar. Geçtiğimiz günlerde ise yemek devi General Mills tarafından Kernza içeren bir kahvaltı gevreğinin de üretimi başladı. General Mills, Kernza’nın arkasındaki bitki yetiştirme ekibine tam ticari üretime ulaşılması adına yarım milyon dolar yatırım yaptı.

Kernza’yı tadan insanlar, oldukça güzel olduğunu söylüyor ancak bu tahılın çok daha ciddi bir amacı var. Buğday, arpa ve diğer tahıllardan farklı olarak Kernza, ekin biçildikten sonra yeniden büyümek üzere kökleri toprakta kalan uzun ömürlü bir bitki çeşidi olarak üretildi. Kısaca, her yıl tarla temizleme, saban ile havalandırma işlemi ve yeniden tohumlama gereksinimi ortadan kaldırırken çiftçilerin karbon emisyonlarını azaltarak enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca mevcut tarım makineleri kullanılarak hasat edilebiliyor.

Kernza kökleri, toprağın altında 3 metreden fazla genişlerken bu oran buğdayın kök derinliğinin iki katından daha fazla bir orana denk geliyor. Aynı zamanda toprağı stabilize etmeye, suyu tutmaya ve yaban hayatı yaşam alanlarını iyileştirmeye yardımcı oluyor. Tahıldan ticari olarak üretilen ilk ürün, “Long Root Pale Ale” isimli bira oldu.

Kernza’nın marifetleri arasında karbonu yakalamada başarılı olması da yer alıyor. Tahılı geliştiren Arazi Enstitüsü Başkanı Fred Iutzi, atmosferden karbonu alması ve toprağa depolaması bakımından tahıl çeşidini “pompa” olarak tasvir ediyor. Ayrıca azotu tutarak akarsulara ve nehirlere ulaşmasını da önlüyor.

Kernza’nın çiftçilere ve gıda üreticilerine daha cazip hale getirilmesi amacıyla Iutzi ve ekibi daha yüksek verim ile yeni tahıl türleri yaratmayı planlıyor. Çoğunlukla buğday çiminden geliştirilen Kernza şu an çok küçük boyutlarda, bu nedenle daha büyük tahıllarla da aynı başarıyı yakalamayı hedefliyorlar. Ayrıca şu anda ekmek kabartma kalitesinde iyileşme vaat eden bir ürün üzerinde de çalışıyorlar.

Arazi Enstitüsü, iklim değişikliği nedeniyle temel gıdaları Kernza gibi çok yıllık bitkilerden almamız gerektirdiğini belirtti. Bu görüşe katıldığını bildiren General Mills’in Cascadian Farm markasının Başkan Yardımcısı Carla Vernón: “Bu tahılın, olumlu bir ekolojik etki yaratma potansiyeline inanıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Kaynak