AnasayfaTeknoloji

NASA, kendi kuzey ışıklarını oluşturdu!

NASA, kendi kuzey ışıklarını oluşturdu!

NASA, Norveç’in Andøya Uzay Merkezi’nden “Auroral Zone Upwelling Rocket (AZURE)” projesi kapsamında iyonosferde meydana gelen enerji olaylarını anlamak adına kendi kuzey ışıklarını oluşturdu!

2 dakika arayla fırlatılan 2 farklı sondaj roketi, 320 kilometre yüksekliğe ulaşarak atmosferin yoğunluk ve sıcaklık ölçümlerini aldı. Oluşan renkli bulutlar ise araştırmacıların bölgedeki dikey rüzgarları çalışabilmesi için izleyici görevinde bulundular. Ölçümlenen rüzgarlar, atmosferin; enerjisini, kimyasal bileşenlerini ve momentumunu yeniden dağıtan rüzgarlardır. Bu nedenle “parçacık çorbası” olarak adlandırılıyorlar.

NASA, yapay kuzey ışıklarının, doğru bir zamanlama ile trimetil alüminyum ve güneş ışığına maruz kaldığında iyonlaşan baryum/stronsiyum karışımı sayesinde oluştuğunu belirtti. Aynı zamanda serbest bırakılan kimyasalların bölge sakinleri için bir tehlike oluşturmadığını da açıkladı. Ancak projenin, önümüzdeki 2 yıl boyunca Norveç’in Andøya ve Svalbard roket menzillerinden 8 kez daha tekrarlanacağını duyurdu.

NASA’nın paylaştığı blog yazısında: “Aurora’lar hakkında ne kadar çok bilgi edinirsek, hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelen Dünya ve uzay arasındaki bölgeyi o kadar iyi anlıyoruz. Bu bölge sadece astronotlara değil herkesin günlük yaşantısını etkileyecek GPS ve iletişim sinyallerine de ev sahipliği yapıyor.” ifadeleri yer aldı.

Kaynak