AnasayfaEkoloji

Çin, her tarafı dikey ormanlarla çevrili bir şehir inşa ediyor

Çin, her tarafı dikey ormanlarla çevrili bir şehir inşa ediyor

Ağaç kaplı kuleler hayal edin…

Adeta büyük bir hava filtresi görevi görerek tüm şehrin kirliğini temizleyebilirler.

Çin’in güneyinde yer alan Liuzhou kentinde bir “orman kenti” inşa ediliyor. Bu orman kenti Çin’in Liujiang Nehri boyunca bir milyondan fazla bitki ve yaklaşık 40.000 ağaç içeren ofis, daire, otel ve okullardan oluşacak.

Yemyeşil kuleler kentsel hava kirliliğini emerek temiz oksijen üretmeye ve yerel biyolojik çeşitliliği artırmaya yardımcı olacak. Ayrıca yeşillikler güneşli günlerde gölge sağlayarak ve de kışın yalıtıcı bir battaniye görevi görerek daha az ısıtma ve elektrik kullanılmasını mümkün kılacak.

Bu konsept yine Çin’de Nanjing için planlanan iki “dikey orman” binasının arkasındaki mimarlık şirketi olan Stefano Boeri Architetti’nin çalışmasıdır. Liuzhou kent yetkilileri, İtalyan şirketinden nüfusu 3.8 milyon olan şehrin çevre koşulları iyi olan bir şehir olarak geliştirmesini istiyor.

Bu projeyle Çin’in sanayileşmiş şehirlerini boğan tehlikeli duman ve zehirli hava kirliliği ile mücadele etmek için gösterişli ancak küçük de olsa bir çaba sarf ediliyor. Çin, kömür, fabrikalar ve taşıtlardan gelen emisyonları azaltmak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için   dünyanın herhangi bir ülkesine oranla  daha fazla rüzgar ve güneş enerjisi üretiyor.

stefano-boeri-liuzhou-forest-city-masterplan-china-designboom-01

Mimarlar, Liuzhou Forest City’nin (Orman şehri), binlerce park ve bahçesiyle birlikte yılda yaklaşık 10.000 ton karbondioksit ve 57 ton tozu emerek hemen hemen 900 ton oksijen üretebileceğini  açıkladı.

Zehirli havayı emmenin ötesinde, kentteki yerel kuşlara, böceklere ve Liuzhou’da yaşayan küçük hayvanlara doğal bir yaşam alanı sağlayarak gürültü kirliliğini bastırması ve biyolojik çeşitliliği desteklemesi de bekleniyor.

Proje yerleşim alanlarını, ticari ve rekreasyon alanlarını, iki adet okulu ve bir de hastaneyi kapsıyor. Bitkilerle örtülü binalar dışında ayrıca temiz elektrik üretmek ve jeotermal enerji sistemlerini kullanmak için çatı katı güneş panellerine sahip olacaklar.

Stefano Boeri Architetti, Liuzhou Orman Şehri ile birlikte iklim değişikliğine karşı “yeni nesil” bir mimari ve kentsel ortam tasarlamaya gayret ediyor.

İnşaat aşamasında olan orman şehrinin 2020 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Kaynak