Anasayfaİklim DeğişikliğiKalkınma Hedefleri

Devex Periscope COP21 Değerlendirmesi

Devex Periscope COP21 Değerlendirmesi

Uluslararası kalkınma haberlerinin büyük bir takipçisi ve yayıncısı olan Devex, Periscope üzerinden yaptığı canlı yayında COP21 hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı. Canlı yayını, Devex Sosyal Medya Direktörü Carine Umuhumuza ve Küresel Kalkınma Muhabiri Michael Igoe gerçekleştirdi. Idemahaber olarak bu canlı yayının anahatlarını Türkçe olarak derledik.

 

Carine Umuhumuza: COP21 hakkındaki ilk olarak gözlemleriniz nelerdi? Kendisinizi nasıl hissettiniz? Genel olarak COP21’i değerlendirir misiniz?

Michael Igoe: 2 hafta boyunca muhteşem bir tecrübe yaşadık. Birçok kalkınma ortağı ve devlet liderleri iklim değişikliği hakkında birlikte bir şeyler yapmaya çabalıyordu ve bu durum gerçekten görülmeye değerdi.
Tıpkı iklim değişikliğinin olimpiyatları gibi bir atmosfer vardı. 350 gazeteci bu zirveyi kaydedip not alıyordu. Zirve sırasında benim için en zor olan kısım çok sayıda olan konferansları ve neredeyse 200 ülkenin delegelerinin açıklamalarını/anlaşma metinlerini takip etmek oldu . Öte yandan zirve boyunca iklim değişikliği ile ilgili olabilecek diğer tüm konu ve sektörler sınıflandırılarak değerlendiriliyordu.

Carine Umuhumuza: Peki zirvede pek çok ünlü isim, devlet lideri ve aktivist vardı? Tutumları nasıldı, değerlendirebilir misiniz?

Michael Igoe: Bu gerçekten yerinde ve önemli bir soru oldu. Zirvedeki herkes Paris Anlaşması’nın bir çerçeve anlaşma olduğunu ve her şeyi kapsamadığını biliyordu. Zirve boyunca , dışarıdan baktığımızda genelde özel sektörün nasıl dahil olduğunu ve sivil toplumun bu süreçle nasıl içiçe geçtiğini görebiliyorduk. Ardından Lima/Peru’da gerçekleşen süreçte Paris için bir vizyonda oluşturuldu. Bu da işletmeler için önceden plan yapabilecekleri ekstra bir avantaj sağlıyordu. Aslında baktığımızda COP21 sonuç olarak işletmeleri yakında ilgilendiriyordu. İklim değişikliği ile ilgili alınabilecek kararlarda onların eylemlerinin, bizi sonuca götürebilecek nitelikte olduğunu düşünüyorum.
Tüm bunların ışığında sivil toplumu, iş dünyasını, özel sektörü ve devlet liderlerini orada büyük bir koalisyon içerisinde görmek, geleceğe umutla bakmamız için geçerli bir sebep verdi bizlere.

Carine Umuhumuza: Zirve boyunca en çok beğendiğiniz ve sizi şaşırtan olay hangisiydi?

Michael Igoe: Bir ara mekanik bir kutup ayısı ortaya çıktı ve etrafta dolaşmaya başladı. Zirvede bulunan katılmcılara sesli bir biçimde iklim değişikliği için eyleme geçmelerini söylüyordu. Bu gerçekten eğlenceliydi. Şaka bir yana, kendi aramızda iklim değişikliği hakkında konuştuğumuz tüm küresel konular, yapılabilecekler ve daha birçok şey orada konuşulmaktaydı. Yani, hayal ettiğimiz her şey fiziksel olarak oradaydı ve gerçekleşiyordu. Mon Henglin, Uluslararası Göç Organizasyon Genel Direktörü William Lacy Swing ve James Hansen gibi çevre konusunda oldukça önemli çalışmaları olan uzmanlar oradaydı. Hatta James Hansen konuşma yaparken “O bir rockstar” diye tweet atmıştım. Böyle bir ortamda bulunmak galiba en etkileyici kısmıydı bu zirvenin.

Carine Umuhumuza: Obama bu zirve için “gerçekten dünya için bir dönüm noktası” açıklamasında bulundu. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Diğer dönüm noktalarından farkı sizce ne olacak?

Michael Igoe: İlk olarak 180’e yakın ülkenin liderleri bir araya geldi ve gerçek bir belgeyi imzaladılar. Anlaşmaların altına isimleri yazarak söz verdiler. Bence bu herkes için idealde yeterli olmalıdır. İnanmak için sözden başka neye ihtiyacımız olmalı bunu gerçekten bilemiyorum. Biraz da, birbirimize güvenmek zorundayız. Aynı zamanda, zirvede denge çok iyi sağlanmıştı. Ülke liderlerinin katılımlarının yanında birçok uluslararası yetkin sivil toplum kuruluşu temsilcileri de oradaydı ve argümanlarını sunma fırsatı buldular. İklim değişikliğininin etkilerini azaltmak için ülkelerin sıcaklık değerlerini 2 dereceden 1.5 dereceye düşürmeleri tamamen istekli olduklarını gösteriyordu. Ama bir noktada eksiklik hissettiğimi söyleyebilirim. Her ne de olsa çerçeve program olduğu için bu zirvede belirlenen rakamlar ülkeler özelinde yıldan yıla kaydedilen aşamalara göre değişkenlik gösterecek ve bu değişkenlik önümüzdeki yıllarda planlanacak olan bölgesel ve küresel görüşmeler esnasında yeniden kategorize edilecek. Bu noktada bu geleceği izleme ve değerlendirme süreci dikkatlice ve sabırlı bir şekilde takip edilmeli.

Kayıtlı yayına ulaşmak için buraya tıklayınız.