AnasayfaSosyal KalkınmaDezavantajlı Gruplar

Sınır Tanımayan Palyaçolar  

Clowns Without Borders (Sınır Tanımayan Palyaçolar) bireylerin yaşadığı acı ve krizlerden dolayı ortaya çıkan travmaları atlatmalarına yardım eden uluslararası bir sivil toplum kuruluşu.

Clowns Without Borders (CWS – Sınır Tanımayan Palyaçolar); bireylerin yaşadığı acı ve krizlerden dolayı ortaya çıkan travmaları atlatmalarına yardımcı olmak amacıyla kuruldu. Kuruluş günümüzde, mülteci kamplarındaki yaşayan ve çatışma bölgelerinde bulunan çocuklara destek oluyor.

CWS’nin Türkiye ayağı, Ağustos 2015’te ‘Kadıköy’de Sabah’ temalı bir etkinlik düzenledi; aynı zamanda, CWS Yönetim Kurulu üyesi Tim Cunningham ve 16 palyaço bölgede yaşayan İran, Irak, Suriye ve Afganistan’dan gelen mülteci çocuklara performans sergiledi. Daha sonra, Diyarbakır’daki mülteci kamplarında yaşayan çocuklara performans sergilediler. CWS 26 Ekim’de ise Yunanistan’ın Lesvos adasında Suriye’den henüz yeni gelmiş olan mülteci çocuklara performans sergiledi.

Sınır Tanımayan Palyaçolar 2015 yılı içerisinde sırasıyla; Meksika, Amerika, Kenya, Yunanistan, Kolombiya, Nepal ve Türkiye’de performans sergiledi ve çocukların yaşadıkları travmalardan kurtulmaları için onlara destek oldu.

clown

Sınır Tanımayan Palyaçolar’ın Hikayesi Nedir?

CWS 1993 yılında bir palyaço Tortell Poltrona’nın yaşadığı küçük bir hikaye sonrasında ortaya çıkıyor. Hikaye kısaca şöyle: İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleşen olayda, Poltrona’ya gittiği bir okuldaki öğrenciler tarafından beklemediği bir istek yöneltilir. İspanya ve Hırvatistan’daki okullarda  mektup arkadaşlığı yapan iki öğrenci grubu birbirleriyle bir süredir mesajlaşmaktadır.  Hırvatistan’daki mülteci kamplarında çocukların “Yugoslavya savaşlarından dolayı acı çekiyoruz ve bu sebeple en çok neyi özledik biliyor musunuz? Gülmeyi, oynamayı, eğlenmeyi özledik …” şeklinde mesajlarını İspanyol çocuklar Poltrona’ya iletirler. Sonrasında  Tortell aldığı birkaç kukla ve boya ile arabasına atladığı gibi o bölgeye gider ve çocuklarla buluşur. Eğlenirler ve çocuklar mutludur, fakat Tortell ayrılmak için eşyalarını toplamaya başladığında çocuklar bir daha gelecek misin diye sorarlar. İşte o soru sonrasında Sınır Tanımayan Palyaçoları doğdu.

Poltrona’nın gerçekleştirmiş olduğu bu ilham verici iş sonrasında 1995 yılında Moshe Cohen Sınır Tanımayan Palyaçolar Amerika’yı kurdu. Uluslararası Sınır Tanımayan Palyaçolar günümüzde aynı zamanda uluslararası federasyonun bir üyesi olan CWS Amerika koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdürmektedir.