AnasayfaKadınKalkınma Gündemi

Dünya Bankası, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme çalışmalarını hızlandırıyor

Dünya Bankası, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme çalışmalarını hızlandırıyor

Dünya Bankası Başkanı Jim Kim, kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti, “yoksulluğu sona erdirmek ve ortak refahı artırmak için yaptığımız tüm çalışmaları baltalamak” üzere “dünya çapında bir salgın” olarak nitelendirdi.

Washington’da Dünya Bankası ve IMF Bahar Toplantılarında konuşan Kim, cinsiyete dayalı şiddeti “tamamen önlenebilir” olarak nitelendirdi ve kurumun başkanı olarak ikinci döneminde öncelikli sayacağına söz verdi.

Dünya Sağlık Örgütü, 2014 Dünya Bankası raporunda, cinsiyet odaklı şiddetin bir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının %3,7’sine kadar bir oranda gerilemesine mal olabileceğini tahmin ederken, kadınların üçte birinden fazlasının yaşam boyu cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldıklarını belirtiliyor.

Kim “Bu ahlaki bir sorundur. Ancak bu sorun aynı zamanda yoksulluğu sona erdirmek ve ortak refahı artırmak için yaptığımız tüm çalışmalarımızı baltalıyor” dedi.

Dünya Bankası, Uganda’daki bir banka tarafından finanse edilen bir taşımacılık projesinde inşaat işçilerinin çocuklara ve kadınlara yönelik cinsel istismarla suçlanmasından sonra, cinsiyete dayalı şiddetle ilgili mücadele çabalarını artırdı. Dünya Bankası, projeyi iptal etti ve onu denetleyen personelin “birden fazla başarısızlığından” dersler çıkarmaya söz verdi.

Dünya Bankasının Cinsel Şiddet Araştırma Girişimi ile birlikte başlattığı toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olaylarını önleme ve bunlara tepki verme konusundaki yenilikler konulu ödül töreninde konuşan Kim, üye ülkelere ve aynı zamanda Bankaya yardım etmeyi amaçlayan bir dizi strateji ve projenin altını çizdi. Kim, kurumunun cinsiyete dayalı şiddet ile mücadele için daha fazla girişim için en az 3.5 milyon dolar harcayacağını söyledi.

2016 yılının sonlarında Banka ayrıca, finanse ettiği projelerle ilgili olarak cinsel istismar ve istismar vakalarını tanımlamak ve bunlara cevap vermek için kurum politikalarını ve prosedürlerini güçlendirmek için tasarlanmış toplumsal cinsiyete dayalı bir şiddet görev gücü oluşturdu.

Görev gücü, eski UNICEF yöneticisi ve cinsiyet uzmanı Geeta Rao Gupta ve Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Eski Başkan Yardımcısı Katherine Sierra’nın tarafından yönetiliyor. Görev gücü ile Banka, cinsiyete dayalı şiddet risklerini işleme biçiminde bir dizi iyileştirme gerçekleştirdi, Sierra ve Gupta, şu anda bu değişiklikleri değerlendirmek, boşlukları belirlemek ve daha fazla iyileştirme yapmak için çalışıyor.

kaynak.