AnasayfaKalkınmaSürdürülebilir Kalkınma

Dünya çapında 330 milyondan fazla çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor

Dünya çapında 330 milyondan fazla çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor

Dünya çapında 330 milyondan fazla çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Bankası tarafından Çarşamba günü yayımlanan “Uluslararası Yoksulluk Sınırlarına Göre Çocukların Parasal Yoksulluğuna ilişkin Küresel Eğilimler” raporuna göre, her altı çocuktan biri günde 2,15 dolardan daha az bir parayla hayatta kalmak zorunda.

Bulgular dünya genelinde 333 milyon çocuğun aşırı yoksulluk içinde yaşadığını gösteriyor ki bu rakam son on yılda neredeyse 50 milyon azaldı. 

Ancak raporun yazarları, COVID-19 ile ilgili üç yıllık aksaklıklar olmasaydı milyonlarca çocuğun daha aşırı yoksulluktan kurtulmuş olması gerektiğini söylüyor.

‘İlerleme durdu’

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, pandeminin yanı sıra çatışma, iklim değişikliği ve ekonomik şokların etkilerinin çocuk yoksulluğunun sona erdirilmesi konusunda “ilerlemeyi durdurduğunu” söyledi. 

Russell, aşırı yoksulluğun temel nedenlerini ele alırken, tüm çocukların eğitim, beslenme, sağlık hizmetleri ve sosyal koruma dahil olmak üzere temel hizmetlere erişimini sağlamak için çabaların iki katına çıkarılması çağrısında bulundu.

“Bu çocukları şimdi yüzüstü bırakamayız” dedi.

En çok etkilenen Sahra Altı Afrika

Rapor, dünya nüfusunun sadece üçte birini oluşturmalarına rağmen, küresel olarak çocukların aşırı yoksulların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğunu göstermektedir.

Aşırı yoksulluk içindeki çocukların yaklaşık yüzde 90’ı Sahraaltı Afrika ya da Güney Asya’da yaşamaktadır. Sahra-altı Afrika, 2022’de yüzde 40 ile hem en yüksek orana hem de yüzde 71 ile dünyadaki aşırı yoksul çocuklar arasında en büyük paya sahiptir – 10 yıl önce yüzde 55’in biraz altında olan bu oran önemli bir sıçrama göstermiştir.  

Yazarlar, hızlı nüfus artışı ve “sınırlı” sosyal koruma önlemlerinin bu keskin artışa katkıda bulunduğunu söylüyor. Bu arada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika hariç dünyanın diğer tüm bölgelerinde aşırı yoksulluk oranlarında “istikrarlı bir düşüş” görülmüştür.

Çatışmanın etkisi, eğitim eksikliği

Rapora göre kırsal bölgelerde yaşayan ve aile reisinin çok az eğitim aldığı ya da hiç eğitim almadığı hanelerde yaşayan çocuklar aşırı yoksulluktan “önemli ölçüde daha fazla etkilenmektedir”. 

Çatışmalardan etkilenen ülkelerdeki her üç çocuktan birinin aşırı yoksul hanelerde yaşadığı tahmin edilirken, bu oran “kırılgan olmayan devletlerde” 10’da birdir.

Geride kalmak

Rapor, mevcut azalma oranlarıyla, 2030 yılına kadar aşırı çocuk yoksulluğunu sona erdirmeyi amaçlayan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine (SDG’ler) veya SDG 1’e ulaşılamayacağı konusunda uyarıyor.

Bu hafta başında İnsan Hakları Konseyi’nde konuşan BM hakları şefi Volker Türk, dünyanın bu hedefe yönelik yetersiz ilerlemesini “korkunç kolektif insan hakları başarısızlığı” olarak nitelendirdi.

Konu, küresel liderlerin yarı yolda SKH’lere giden yolu tartışacakları BM Genel Kurulu’nun Üst Düzey Haftası’nın (18-22 Eylül) gündeminde üst sıralarda yer alacak.

Üst düzey haftayı başlatan SKH Zirvesi, 17 Hedef için eylemi hızlandırmayı amaçlayacak ve bir siyasi deklarasyon kabul edilmesi bekleniyor.

 

Kaynak: UN News

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: