AnasayfaKadın

Dünya Devleri Kadın İstihdamını Arttırma Sözü Verdi

Dünya Devleri Kadın İstihdamını Arttırma Sözü Verdi

22 Ocak 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler’in HeforShe kampanyası kapsamında yayınlanan rapora göre aralarında Twitter, Unilever ve Koç Holding’in yer aldığı 10 şirket, kadın çalışanlarının az olduğunu kabul ederek, bu konuda çözüm geliştireceklerine dair anlaşmaya vardı.

HeforShe Birleşmiş Milletler’in cinsiyet eşitliğini desteklemek üzere oluşturduğu bir kampanya olarak kendisinden sık sık söz ettirmektedir. Geçtiğimiz hafta yayınladıkları bir raporda, HeforShe dünyanın önemli şirketleri arasında gösterilen Accor Hotels, Barclays, McKinsey & Company, PwC, Koç Holding, Schneider Electric, Twitter, Unilever ve Tupperware Brands ve Vodafone içerisinde kadın istihdamının odaklandı. Raporda yer alan bilgilere göre, bu şirketlerde yeni işe başlayanların %40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Ayrıca, kadın çalışanların sayısı pozisyonları arttırkça düşmektedir. Örneğin, raporda yer alan şirketlerin üst yönetimindeki kadın oranı sadece %27’dir. Bu aslında ekonomi literatüründe yer alan ‘glass ceeling’ (cam tavan) gerçekliği bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Rapor için kadın-erkek istihdam sayılarını HeforShe için paylaşan şirketler, kadın istihdamının arttırılması için bazı çalışmalar yapmayı kabul ederek, diğer şirketlere örnek bir davranış sergilemişlerdir. Örneğin, Twitter 2016 yılının sonuna kadar şirket içerisindeki kadın çalışan oranını %35’e yükselteceğini belirtmiştir. Bunun yanı sıra, Accor Hotels ve Unilever’de 2020 yılına kadar şirket bünyesindeki kadın-erkek eşitliğini arttırmak çalışmalar gerçekleştireceğini duyurdu. Günümüzde çalışanlarının %25’inin kadın olduğu Koç Holding ise gelecek dönemde kadın istihdamının arttırılması için yeni politikalar uygulayacak ve her seviyede kadın istihdamın oranın yükseltilmesini hedefleyecektir.

Heforshe tarafından yayınlanan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.