AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaYenilenebilir Enerji

Türkiye’nin İlk Rüzgar Enerji Santrali Kuruldu

Türkiye’nin İlk Rüzgar Enerji Santrali Kuruldu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın TÜBİTAK işbirliği ile geliştirdikleri Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santralinin kurulumunu gerçekleştirdiklerini Twitter üzerinden duyurdu.

Bakan Fikri Işık ilk milli enerji santrali hakkında sözlerine şunları da ekledi: “TÜBİTAK-Enerji Bakanlığı işbirliğiyle hedefimiz 2,5 MW üzeri türbinleri geliştirip ticarileştirerek Türkiye’de rekabetçi bir rüzgâr sanayinin kurulmasına öncülük etmek”.

Milres nedir?

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi Milres Projesi, endüstriyel ölçekli elektrik üretimi yapabilen rüzgar türbinlerinin yerli teknoloji ile geliştirilmesini hedeflemektedir. Sabancı Üniversitesi’nin proje yöneticiliğini, İstanbul Ulaşım AŞ., İstanbul Teknik Üniversitesi, TAI ve TÜBİTAK MAM’ın yürütücülüğünü yaptığı MİLRES bünyesinde 9 değişik üniversite ve kurumdan 98 araştırmacı ve 23 lisansüstü ögrencisini barındırmaktadır.

Bu doğrultuda, MİLRES projesinin ilk adımı olan 500 kW’lık rüzgar türbinlerinin prototipinin kurulumu gerçekleştirildi. Prototipleri denendikten sonra tasarımı tamamlanan 2.5 MW tamamen özgün ve yerli teknoloji işleme sokulabilecek.

Rüzgar Enerjisi nedir?

Rüzgar enerjisi, enerji arzı güvenliğinin ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması açısından dünya enerji piyasasında önemli bir yere sahiptir.  Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü web sitelerinde rüzgar enerjisinin avantajlarını söyle sıralanmıştır:

1.   Atmosferde bol ve serbest olarak bulunur.
2. Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, çevre dostudur.
3. Kaynağı güvenilirdir, tükenme ve zamanla fiyatının artma riski yoktur.
4. Maliyeti günümüz güç santralarıyla rekabet edebilecek düzeye gelmiştir.
5. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
6. İstihdam yaratır.
7. Hammaddesi tamamıyla yerlidir, dışa bağımlılık yaratmaz.
8. Teknolojisinin tesisi ve işletilmesi göreceli olarak basittir.
9. İşletmeye alınması kısa bir sürede gerçekleşebilir.

Yenilebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisinin ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) hazırlanmıştır. REPA, ile üretilen rüzgar kaynak bilgileri saptanmış ve yüksek yoğunluklu potansiyel bölgeler görünür hale gelmiştir.

Untitled

Rüzgar kaynağının il il dökümünün yapıldığı enerji atlasına şu adresten ulaşabilirsiniz.