AnasayfaÇocukSağlık&Hijyen

WHO: Bangladeş’te zehirli kimyasal gazlara maruz kalan tabakhane işçileri, 50 yaşına gelmeden yaşamlarını yitiriyor

WHO: Bangladeş’te zehirli kimyasal gazlara maruz kalan tabakhane işçileri, 50 yaşına gelmeden yaşamlarını yitiriyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün yaptığı son araştırmalar, Bangladeşli deri tabaka işçilerinin, batılı ülkeler için çalışırken formaldehit ve sülfürik asit gibi kimyasal gazlara maruz kaldığını ve bu yüzden 50 yaşına gelmeden yaşamlarını yitirdiklerini gösteriyor.

Yayımlanan son raporda, Avrupa’dan ve ABD’den talep edilen derinin üretimi için Bangladeş’deki tabakhanelerde küçük yaşlardan itibaren çalışan çocukların zehirli gazlara maruz kalmalarının yaşamlarını kısaltıcı etkiye sahip olduğu ortaya kondu.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre deri üretimi için tabakhanelerde kullanılan tehlikeli kimyasalların Hazaribagh ve Kamrangirchar’daki nehirlere boşaltılması, zehirli gazların havaya ve sokaklara hızla yayılmasına neden oluyor.  İşte bu zehirli gazlara maruz kalan gecekonduların bulunduğu kalabalık bölgelerde yaşayan ve çalışan insanların yaklaşık % 90’ı, 50 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği belirlendi.

97143.story_x_large

Sınır Tanımayan Doktorlar olarak bilinen, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan ve endemik hastalıklara karşı projeler üreten, insani yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu Médecins Sans Frontières, bu bölgedeki insanların tehlikeli gazlara maruz kalıp kalmadıklarının teşhis edilmesi için bölgeye tedavi klinikleri kurdular. Médecins Sans Frontières doktorları bu klinikleri açarak ilk kez doğal felaketlerin dışında bir konu için müdahalede bulunuyor.

Tabakhanelerde krom, kadmiyum, kurşun ve cıva gibi ağır metallerin üretiminin yanı sıra, tabakalardan da çevreye bir dizi kimyasal madde boşaltılıyor. Tabakhanelerde çalışan sekiz çocuk işçiler birebir gazlara maruz kalmanın dışında terledikleri zaman da derileriyle dumanı soluyor üstelik yıl boyunca bu ortamda yaşıyor ve de yemeklerini burada yiyorlar.  

Médecins Sans Frontières, bronzlaştırma, plastik geri dönüşüm, hazır giyim yapımı ve metal fabrikalarında dört farklı üretim sürecine katılan toplulukların merkezinde yer alan 5 bin işçi için 2015 yılından bu yana dört ana klinik kurdu.

Kronik cilt ve akciğer hastalıklarının sık görüldüğü bu ortamda, klinikler  kurulduktan altı ay sonra, 5 bin çalışandan 3 bin 200’ü kontrol edildi. Bu işçilerden 468’inde deri tabakalama işlemi sırasında maruz kaldıkları kimyasal gazların hastalıklara neden olduğu ortaya çıktı.

Kaynak