Anasayfaİklim DeğişikliğiKüresel Isınma

Dünyadaki okyanuslar düşünülenden daha hızlı ısınıyor

Dünyadaki okyanuslar düşünülenden daha hızlı ısınıyor

Son zamanlarda iklim değişikliğinin kritik noktası olan okyanus ısınmaları konusunda yeni çalışmalar geliştiriliyor.

Yapılan son araştırma, dünyanın son 56 yıl içerisinde ne kadar ısındığını nicel verilerle ortaya koydu. Fosil yakıtlar insanlar tarafından gerekli işler için kullanılsa da bu yakıtlar sürekli olarak atmosferdeki karbon gazının artışını hızlandırıyor. Ayrıca 1980 yılından bu yana karbon gazında %40’lık bir oranda artış oldu ve bu durum dünya sisteminin ısınmasına neden oluyor. Isınan havanın %90’ından fazlası okyanuslarda birikiyor bu yüzden de küresel ısınmanın belirlenmesi için en önemli ölçümler okyanuslarda yapılıyor.

Ancak okyanus sıcaklığının ölçülmesi basit bir işlem değil. Yaklaşık 2005 yılından bu yana Argo Şamandıra adı verilen bir cihazla okyanus sıcaklığı ölçüm çalışmaları yapılıyor. Bu şamandıralar okyanuslar içerisine batıyor ve 2000 metre derinliklerdeki sıcaklık verilerini topluyor.

Şamandıralar okyanus yüzeyine çıktığında su altında analiz edilen verileri kablosuz olarak uydulara iletiyor. Bu sistem sayesinde okyanus sularının ısı içeriği kolaylıkla haritalandırılıyor.  

Bu yeni şamandıra sistemi elbette geçmişteki zorlu veri toplama cihazlarına göre oldukça basit. Öncelikle eski verilerdeki yanlışlıkları düzelten sistem, daha sonra sıcaklık verilerini iklim verileriyle eşleştirilmesine olanak sağladı ve ardından daha büyük alanlar için sıcaklık bilgisine erişilmesini mümkün kıldı. Böylelikle tek bir ölçümle geniş bir çevrenin sıcaklık verisine ulaşılabildi. Bu sistemle yapılan son çalışmada ise okyanusların düşünülenden %13 oranında daha hızlı ısındığı ortaya çıktı.

Kaynak