AnasayfaYenilenebilir Enerji

Dünyanın en büyük güneş enerji sistemi bulunan okulu Danimarka’da

Dünyanın en büyük güneş enerji sistemi bulunan okulu Danimarka’da

Danimarka’nın Kopenhag Uluslararası Okulu, dış cephesinde bulunan 12.000 renkli güneş paneliyle dünyanın en büyük güneş enerji sistemi bulunan okulu olarak başı çekiyor. Paneller, yılda 300 MW elektrik üretebiliyor ve böylece okulun enerji gereksinimlerinin yarısı karşılanıyor.

möö

Enerji alanında etkili bir çözüm olmasının yanı sıra, güneş enerjili dış cephe tasarımı binaya mimarı açıdan da farklılık kazandırıyor. Dış cephedeki güneş cam panellerinin rengi, Kopenhag’ın sembolü olan Andersen’in denizkızı’nın yeşil renginden oluşuyor. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da turistleri de kendisine çeken okul, Lozan’daki Ecole Polytechnique Federale (EPFL) tarafından yapıldı.

Işık parazitlerini kullanarak güneş panelleri üzerindeki rengi elde eden araştırmacılar, bu etkinin bazı kelebeklerde veya sabun kabarcıklarında gözlemlenebildiğini belirttiler. Enerji verimliliğini düşürmeden tek bir renk üretmek için güneş panelleri tarafından yansıtılan ışığın kontrol edilmesi oldukça zor olduğunu belirten araştırmacıların panelleri tamamlaması 12 yıl sürdü.

Bu süreçte araştırmacılar hangi ışığın hangi dalga boylarının görünür renk olarak yansıtılacağını belirleyen özel filtreler geliştirdi ve güneş ışığının geri kalanı güneş paneli tarafından emilerek enerjiye dönüştürüldü. Herhangi bir pigment kullanmadan, yalnızca belirli dalga boylarının yansıtıldığından emin olunarak, güneş panelleri tuğla kırmızısı, kraliyet mavisi, altın sarısı veya deniz yeşiline dönüştürüldü.

download

Enerji verimliliği pek dikkate alınmadığı bir zamanda inşa edilmiş bu eski binalar Avrupa mirasının sağlam bir parçası ve yenileme çalışmaları Avrupa’da devam eden tartışmalı bir konu. Ortalama olarak, AB binalarının yenilenme oranı yılda yaklaşık %1. Enerji verimliliği, çevre ve vatandaşlar için daha iyi bir yaşam ortamı ve sağlık açısından olumlu etkiler yaratacak. Bu süreci hızlandırmak için Avrupa Birliği İklim Değişikliği Politikaları girişimini başlattı. Amaç, enerji verimliliği alanında yenilikçi teknolojiler geliştirmek ve binaların daha sürdürülebilir ve esnek olmasına izin veren yapı malzemeleri oluşturmak için üniversiteleri ve şirketleri birbirine bağlamak.

Ecole Polytechnique Federale tarafından Lozan’da geliştirilen teknoloji, bina yenileme ve enerji verimliliğini bir araya getiren Avrupa’daki tek teknoloji. İsviçre’nin Zürih kentindeki İsviçre Teknoloji Enstitüsü, mevcut binalarda enerji üretmek üzere cam cephelere monte edilebilen bir “uyarlanabilir güneş panelleri” geliştirdi. Bu paneller, binaya güneş ışığının girmesine izin veriyor ve gerektiğinde gölgeleme için de kullanılabiliyor.

Kaynak