AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

Dünyanın en pahalı şehirleri hangileri?

Dünyanın en pahalı şehirleri hangileri?

Ülkelerde uygulanan yerel vergiler ve bölgesel istihdam rakamları gibi faktörler sayesinde yaşam maliyetleri de yer yer farklılık gösterebilir.

Hem gezginler hem de şirketler eğer Yen, Yuan, Krona veya Euro’larının olabildiğince yeterli gelmesini istiyorlarsa emeklerinin karşılığını en çok nerede alacaklarını bilmeleri çok önemlidir. Bu amaç doğrultusunda, İsviçre bankası UBS’nin yaptığı en pahalı şehirleri gösteren bir araştırma kullanışlı olabilir.

UBS Ocak ve Nisan ayları arasında, dünya çapında 77 şehirden 75.000’den fazla veri göstergesi topladı. Çalışma, çetrefilli formüller kullanarak üç kişiden oluşan bir aile için dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde kiralık konaklamalarda kalmanın ne kadara mal olacağının bir analizini sunmaktadır.

 

 

Yukarıdaki grafik New York’u temel referans olarak kullanıyor ve dünyanın en pahalı şehirlerinin puan tabanlı bir sıralamasını veriyor. Ancak, UBS’nin kabul ettiği gibi ABD’deki konut maliyetleri o kadar yüksek ki eğer bir kentte konut maliyeti daha azsa bu fiyat-endeks puanlarına yansıyor.

Bu arada, listenin aşağılarında yer alan Hong Kong (33) ve Doha (49) gibi şehirlerin kiraları hesaplandığında fiyat seviyelerinde artış olduğu görülüyor. Araştırmacılar bunu  “Bu göze çarpan istisnai konutlar bizim ölçütlerimizden çok daha pahalı.” şeklinde açıkladı.

Başka bir grafik ise iPhone’lardan avokadoya kadar Y jenerasyonun temellerini inceliyor. Bu da gösteriyor ki, Buenos Aires listedeki en pahalı şehir.

IPhone X, Buenos Aires’te diğer ülkelerden neredeyse iki kat daha pahalıya yani 2,244 dolara mal oluyor. Bu da anketi etkiliyor. Araştırmacılar en azından Buenos Aires’te avakadoların daha kelepir olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak