AnasayfaGenel

Dünyanın en tembel ve en hareketli ülkeleri belli oldu

Dünyanın en tembel ve en hareketli ülkeleri belli oldu

Bilim insanları, 11 ülkeden 700.000’den fazla kişinin akıllı telefon verilerini analiz ederek dünyanın en tembel ve en hareketli ülkelerini belirledi.

Hong Kong, ortalama günlük 6.880 adım ile en hareketli ülke olurken Endonezya, günlük ortalama 3,513 adım ile listenin en alt sırasında yer alarak dünyanın en tembel ülkesi oldu.

Dünya genelinde günlük ortalama adım sayısı 4.961 adım ortalama 2.5 buçuk kilometre yürüyüşü buluyor. ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Yunanistan ve Brezilya gibi ülkeler bu ortalamanın altında kalırken Birleşik Krallık, İsrail, Fransa, İsveç ve Çin gibi ülkeler ortalamanın üzerinde adım atan ülkeler arasında yer alıyor.

Stanford Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışma, akıllı telefonlarda yer alan Argus adlı uygulama aracılığıyla adımları ölçtü. Bu araştırmanın daha önce yapılan araştırmalara oranla daha kapsamlı olduğunu söyleyen profesör Scott Delp, “Daha önce de bir çok harika sağlık araştırmaları yapıldı, ancak bu çalışmamız daha çok ülkeden, pek çok farklı konuda veri sağlıyor ve insanların aktivitelerini sürekli izliyor. 

Çalışma hakkında yapılan bir başka gözlem, her ülkedeki ortalama günlük adımların ülkenin obezitesi üzerinde önemli bir etkisinin bulunmadığını gösterdi. Örneğin, ABD ve Meksika’da benzer ortalama adım sayısı olduğu ancak aktivite ve obezite düzeylerinde belirgin bir eşitsizlik olduğu belirtildi.

Öte yandan bu çalışma, obezitenin küresel kalıplarını ve iyi tasarlanmış yaya dostu şehirlerle olan bağlantısını açıklamaya yardımcı olmayı başarabildi. 69 ilden gelen veriler analiz edildiği hareketli ve tembel şehirler sıralamasında Türkiye de 17.sırada yer alıyor.

İlk 10’a giren ülkeler;

  1. Hong Kong          6,880
  2. China                    6,189
  3. Ukraine                 6,107
  4. Japan                    6,010
  5. Russia                   5,969
  6. Spain                     5,936
  7. Sweden                 5,863
  8. South Korea       5,755
  9. Singapore            5,674
  10. Switzerland        5,512

Kaynak