AnasayfaEkonomik KalkınmaUluslararası Kalkınma

Gelişmiş Ülkelerin Eşitlik Sorunsalı

Birçok dünya ekonomisinde eşitsizlikte artış olduğu gözlemleniyor. Morgan Stanley raporu ise bunu inceliyor.

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley yayınladığı yeni raporunda gelişmiş dünya ekonomilerindeki eşitsizlikleri ortaya koyuyor. Bunun için banka; gelir dağılımı, işyeri durumu, sağlık durumu ve dijital erişilebilirlik gibi faktörleri göz önünde bulundurarak hesaplamalar yapmış ve sonuçlarını rapor haline getirmiş.

Raporda bulunan 20 gelişmiş ülkenin eşitsizlik sıralaması en yüksek orandan en aza doğru şu şekilde: Portekiz, İtalya, Yunanistan, İspanya, ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, İrlanda, Kanada, Polonya, Birleşik Krallık, Japonya, Fransa, İsviçre, Belçika, Hollanda, Finlandiya, İsveç ve Norveç.

Sonuç itibariyle; en çok eşitsizliği barındıran devletlerin Güney Avrupa devletleri ve ABD olduğu, en çok eşitliğe sahip devletlerin ise Kuzey ülkeleri olduğu görülüyor.

Raporda ayrıca, ekonomik büyüme ve eşitsizlik arasındaki ilişki, uzun vadeli olarak ele alınıyor ve sabit durumdaki eşitsizliğin zayıf bir ekonomik performansa yol açabileceği belirtiliyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü verilerine göre ise, eşitsizlik ekonomik büyümeyi yavaşlatmış; 1990 ve 2010 yılları arasında %4.7 oranında düşüş gözlemlenmiş.

Rapor detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.