AnasayfaKalkınmaCOVID-19

GOOD4CAST Dördüncü Program ile Yayında: “Toplum Sağlığında Hekimliğin Önemi”

GOOD4CAST Dördüncü Program ile Yayında: “Toplum Sağlığında Hekimliğin Önemi”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in dördüncü yayınına Lokman Hekim Sağlık Vakfı Kurucu Başkanı Dr. Ayhan Tokgöz konuk oldu.

Tokgöz vakfın kuruluşunu şu şekilde anlattı: “Benimle birlikte dört idealist, genç hekim; Dr. Aydın Arıcı, Dr. Gülbin Gökçay, Dr. İrfan Gökçay ülkemizde sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilere, maddi kaygı duymaksızın hizmet sunmak amacıyla bu vakfı kurduk.” Tokgöz, vakfın kuruluşundan itibaren 25 yıl boyunca yaklaşık 700.000 kişiye sağlık hizmeti verdiğini ve bu kişilerin maddi imkânsızlık içerisinde olan hastalar olduğunun altını çizdi.

“Adım Adım ile ilk defa 2018 İstanbul Avrasya Maratonu’nda tanıştık, geç olsada o günden beri kalbimiz Adım Adım ile çarpıyor” diyen Dr. Ayhan Tokgöz yaklaşık iki yıldır burs giderlerinin büyük bir bölümünü Adım Adım’dan karşıladıklarını vurguladı. COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında Adım Adım’la beraber yürüttükleri “B planı” projelerinden bahseden Tokgöz; bu projelerle ilgili detaylı bilgilerin Adım Adım Instagram veya Lokmanhekimsv Instagram hesaplarında olduğunu söyledi. 

Tokgöz, salgın ile mücadele ettiğimiz bugünlerde ise doğrularla beraber çok yanlış bilgilerinde dolaştığını vurguladı. Tokgöz, bu virüsün tedavisi olmadığının altını şu sözlerle çizdi: “Virüsü yüzeylerde ya da elimizde alkol ve sabunla yok edebiliyoruz. Fakat, insan vücuduna girdikten, özellikle virüs akciğerlere indikten sonra virüsü kesin öldüren herhangi bir ilacımız yok.” 

Son verileri değerlendiren Tokgöz, “Koronavirüs’ün vücuduna girdiği insanların neredeyse %40’ında bir şey yok. İnsanların %40’ı virüs vücutlarına girse dahi farkında değil. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı’nın verilerini doğru okumamız gerekiyor.” dedi.

“Şu anda Çin’de, İtalya’da, Fransa’da denenmiş birtakım ilaçlar var. Bu ilaçların bir kısmı virüsün etkisini zayıflatmaya; bir kısmı da insanların bağışıklık sistemini daha iyi çalıştırmaya olanak sağlıyor. Yani, virüsü yok etmeye yaramıyor. Virüsün etkisini azaltmak ve vücudu daha kuvvetli hale getirmek zaten iyileşmeye neden olabiliyor.” diyerek koronavirüs tedavi sürecine dair bilgilendirme yaptı. COVID-19 hastalığının tedavisinde bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine değinen Tokgöz, virüsün vücutla savaşını kazanabileceği ve tedavinin buna yardımcı olabildiğini belirtti. Hastalığın tedavisinde başarı oranının da yüksek olduğunu da sözlerine ekledi. 

Programın sonunda Tokgöz, halkın Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu ve sağlık çalışanları ile iş birliği içinde olmasının virüsle mücadelede önemli bir paya sahip olduğunu da belirtti.

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Kurucu Başkanı Dr. Ayhan Tokgöz’ün konuk olduğu Idemahaber Good 4 Cast dizimizin dördüncü yayınını buradan dinleyebilirsiniz. Good 4 Cast’in tüm yayınlarına Google PodcastApple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz.