AnasayfaKalkınmaİklim Değişikliği

Raj Kumar, Küresel Kalkınma Bağlamında COVID-19’u Değerlendirdi

Raj Kumar, Küresel Kalkınma Bağlamında COVID-19’u Değerlendirdi

Küresel kalkınma topluluğunun medya platformu DEVEX’in Kurucu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Raj Kumar, COVID-19 krizi sırasında dünyanın farklı ülkelerinden salgın karşısında yapılan iyi örnek uygulamalarına DEVEX’te yayınlanan yeni yazısında yer verdi.

Kumar, COVID-19 krizi sırasında gelir getiren yeni bir terimden söz etti: “temassız teslimat”. Bu terim yiyecek ve tedarik teslimatlarının, bir aracı ile etkileşime girmeden ve virüsün yayılma riski olmadan ulaşabilmesi fikriydi. Temassız teslimata örnek olarak Türkiye’den kâr amacı gütmeyen platform kooperatifi olan İhtiyaç Haritası’nı gösteren Kumar, İhtiyaç Haritası’nın ihtiyaç duyanların destek talep edebileceği ve bağışçıların, çevrimiçi ve fiziksel etkileşim olmaksızın yardım edebileceği bir proje olduğunu söyledi.

Kalkınma dünyası ve COVID-19

Yazısında uluslararası kalkınma dünyasına dair görüşlere de yer veren Kumar, Kalkınma endüstrisinin yiyecek-içecek ve turizm endüstrisi gibi birincil olmasa da ikincil olarak COVID-19 sürecinden etkilenebileceğini söyledi. Bazı uygulayıcı kuruluşların büyüyeceğini; bazılarının ise küçülebilir olduğuna değindi.

Salgın, Yerelleşmeye Katkı Sağlayacak

Seyahati, küresel kalkınma sektörü ile eş anlamlı olarak gören Kumar, bu salgını muazzam bir fırsat olarak görüyor. Özellikle, salgının yerelleşmeye yönelik uzun zamandır devam eden eğilimi kaçınılmaz bir şekilde hızlandırabileceği kanısında.

STK’lar COVID-19 için Çalışabilir

Sivil toplum kuruluşları ve büyük kâr amaçlı uygulayıcı ortakların COVID-19 salgını üzerinde hızlı bir şekilde çalışabileceğini belirten Kumar, bu iş için fon toplayabilir ve kurumsal fon sağlayıcıların işe başlamasına yardımcı olabileceğini belirtti. Buradan hareketle Kumar, COVID-19 salgının büyük fon sağlayıcılar için yeni bir hesap verebilirlik seviyesi oluşturacağını da ekledi.

Kalkınma Stratejileri Daha Kapsayıcı Olacak

Kalkınma stratejileri açısından da salgının zengin ülkelerin üretim stratejilerini yeniden düşünmelerine neden olacağını, birçok siyasi liderin, tedarik zincirlerinin bu gibi krizlerde kesintisiz kalmasını sağlamak için kıyıdan imalat yapmak istediklerini belirtti. Kısa vadeli salgın, küresel kalkınma toplumu için büyük sorular doğursa da uzun vadeli iklim krizinin önemini keskin bir rahatlama haline getiriyor. Bu nedenle Kumar, salgın sonrası kapsayıcı bir iklim krizinin gerçeklerini daha iyi dikkate alan kalkınma stratejileri benimseyebilir görüşünü savunuyor. 

Raj Kumar’ın yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız.