AnasayfaSosyal KalkınmaCOVID-19

Good4Cast On Birinci Program ile Yayında: “Bir Nefes İyilik”

Good4Cast On Birinci Program ile Yayında: “Bir Nefes İyilik”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci olan Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in onbirinci yayınının konuğu Nef Vakfı Başkanı Erden Timur oldu.

Nefes ve İyilik

Hayalinin patronsuz bir şirket olduğunu söyleyen Timur, “Nef’i kurarken amacımız sosyal bir şirket olmaktı. Kârın %51’ini toplum için kullanmaktı. Şirketlerin %51’ine sahip olan kişi patrondur. Bizde patron toplum olsun istedik. Nefeste oradan geldi insanın ilk aldığı ve son verdiği şey.” dedi.

Timur iyilik kavramını “Kendinden başka bir amaca adanmak ve o adanmışlık için gösterdiğin davranışlar” şeklinde tanımlıyor. “İnsanın kendisi için yaptığı bir şey iyilik, insan olma çabasıdır.” diyor.

Nef Vakfı

“Bağış sadece para anlamına gelmiyor. Sende fazla ne varsa onu vermektir. Güler yüzlüysen onu paylaşman gerekiyor. Çok sabırlıysan sabırsız biri ile sabrını paylaşman gerekiyor.” Timur, şirkette çalışan herkesin vakfı da sahiplenebilmesi adına “herkesin iki şapkası olsun istedik; biri şirketteki görevimiz ikincisi vakıftaki görevi olsun istedik” dedi. “Şirketler kazanırken dünyevi işlerle meşgul olurken bağış yapanlar temizleniyorlar” diyen Timur, her iki tarafı da örtüştürmek gerektiğini söylüyor. Nef Vakfı’nın bu iki tarafı da bünyesinde barındırdığını söylüyor.

Pandemi’de Nef Vakfı

“Aslında, yıllardır istediğimiz şey Koronavirüs ile gerçekleşti. Çoğumuz hem şirkette hem vakıfta aktif çalışıyor” diyen Timur, çalışanlarının çoğunun salgınla mücadelede aktif olduğunu söyledi. “600’den fazla hastane ve aile sağlık merkezi ile görüşüyoruz. İhtiyaç tespitinden üretim ve hammadde tedariğine kadar birçok şey ile ilgileniyor herkes”.

Pandemi döneminde hızlı aksiyon alıp tıbbi ihtiyaçlara destek olan Nef Vakfı’nın neler yaptığını anlatan Timur, “16 Mart’ta pandemi heyeti oluşturduk. Önce ihtiyaçları saptadık. Yurtdışında neler yapılmış onlara baktık. Sağlık çalışanları için ihtiyaç duyulan ürünlerin prototiplerini oluşturup test ettik. Son olarak 21 Mart’ta seri üretime geçtik.” dedi.

Pandemi’de gündelik işçiler ve dar gelirli aileleri de unutmayan Nef Vakfı, İhtiyaç Haritası ile iş birliğinde de çalışmalar yürütüyor. “Destek Kart’a katkı sunmak isteyenler İhtiyaç Haritası üzerinden istediği kişileri seçip bağış yapabiliyor. Bu kart hijyen, gıda ve medikal ihtiyaçları gidermek için kullanılabiliyor.” diyen Timur bir hafta gibi kısa bir sürede uygulamaya geçileceğinin altını çizdi.

NEF Vakfı Başkanı, Erden Timur’un konuk olduğu IDEMA Haber Good4Cast dizimizin onbirinci yayınını buradan dinleyebilirsiniz.

Good4Cast’in tüm yayınlarına Google Podcast, Apple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz.