AnasayfaKalkınmaKültür - Sanat

Good4Cast Onuncu Program ile Yayında: “Pandemide Sanat”

Good4Cast Onuncu Program ile Yayında: “Pandemide Sanat”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci olan Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in onuncu yayınının konuğu İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı, Oyuncu, UNDP İyi Niyet Elçisi, Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Mert Fırat oldu.

Tiyatro Kooperatifleri

Tiyatro Kooperatifi, Mert Fırat’ın da Yönetim Kurulu Üyesi olduğu 37 tiyatronun birleşiminden oluşan mesleki alanda özel tiyatroları temsilen tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ile profesyonelleşmesini hedefleyen, özgün yapısıyla bir ilk olan sosyal kooperatiftir.

“Pandemi nedeniyle tiyatrolar zorlukla karşı karşıya.” diyen Fırat, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile başka meslek örgütlerinin de katılımıyla online bir toplantı yaparak Türkiye çapında 200 katılımcıya ulaştıklarının belirtti. “Toplantı sonucunda Ekim 2020’den önce işimize tam anlamıyla dönmemiz çok mümkün görünmüyor.” diyen Mert Fırat, Tiyatro Kooperatifi’nin aldığı karar ile tüm tiyatrolara destek olabilmek adına kooperatife üye kart sistemi hazırlığında olduklarını anlattı. Bu üyelik kartını alanların sezon boyunca belli kapasitedeki tiyatroları ziyaret edebileceklerini söyledi.

Sanat Girişimcileri

“Öncelerde, Türkiye’de sanat kuluçka merkezi yoktu. Güncel sanat alanında çalışma yürüten benzer inisiyatifler var: ‘Saha’,  ‘Mamut Art’ ve ‘Base’ gibi ve biz Türkiye’de ilk sanat girişim merkezi yapalım istedik ve bir süre çalıştıktan sonra sanattaki girişimcilik ekosistemine InogarArt’ı kazandırdık. Şimdi Türkiye’deki birçok sanat inisiyatifi, sanat merkezi ile ilişkili durumdayız.”

Festtogether

Fırat, bir InogarArt ürünü olarak olan Festtogether’a da değinerek bu süreçte online bir festival tasarladıklarını söyledi: “Sürdürülebilir bir festival yapmak istiyorduk, atık yönetimini yönetmemiz gereken ilk şehrin İstanbul olması gerektiğine karar verdik. Bu durum sözde kalmasın dedik; birlikte festival yapmayı deneyimleyelim dedik ve Festtogether’ı yaptık. Şimdi ise bunu dijitale aktarmak istiyoruz. Mayıs ayı düşünülüyor… 450 sivil toplum örgütünü barındıran İhtiyaç Haritası ile beraber çalışacağız.”

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı, Oyuncu, UNDP İyi Niyet Elçisi ve Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Mert Fırat’ın konuk olduğu IDEMA Haber Good4Cast dizimizin onuncu yayınını buradan dinleyebilirsiniz.

Good4Cast’in tüm yayınlarına Google Podcast, Apple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz.