AnasayfaKalkınmaGirişimcilik

LIFE Projesi Girişimcilik Öyküleri – 2: Devrim Mumcuoğulları

LIFE Projesi Girişimcilik Öyküleri – 2: Devrim Mumcuoğulları

Asu Aksoy
Eğitmen
LIFE Projesi

IDEMA Kalkınma çalışanları yazıyor: Asu Aksoy, LIFE (Livelihoods Innovation through Food Entrepreneurship Project) Projesi katılımcılarından Devrim Mumcuoğulları’nın girişimcilik öyküsünü IDEMA Haber okuyucuları için yazdı.

İşletme bölümü mezunu Mumcuoğulları, yüksek lisansını stratejik pazarlama ve marka yönetimi bölümünde tamamlamıştır. Gıda girişimciliği öncesinde kurumsal iş hayatında bilişim sektörü başta olmak üzere yirmi yıla yakın satış ve pazarlama bölümünde çeşitli görevlerde çalışmıştır. 

Kurumsal İş Yaşamından Gıda Girişimciliğine

Kurumsal iş hayatına kısa bir mola verdiği dönemde aşçılık eğitimleri almaya başlayan Mumcuoğulları, gluten alerjisinin sağlığında yarattığı olumsuz etkilerinden dolayı, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve yeni bir beslenme düzeni oluşturmak için ekşi mayalı ekmekler yapmaya başlamıştır. İşte bu; gıda girişimciliği yolundaki ilk adımı olmuştur!

Mumcuoğulları, bu iş fikri ile araştırmalar yapmış ve birçok seminere katılmıştır. Ekmek, atalık tohumlardan doğal fermentasyonla yapıldığında, içindeki besin öğelerini ortaya çıkararak, yüksek besleyici değerine ulaştığını deneyimlemiştir. Aşçılığın yanı sıra ekmekçilik eğitimleri de alarak kendini geliştirmiştir. Aldığı eğitimlerinde etkisiyle evinde ekşi mayalı ekmek, yoğurt, kefir, kemik suyu yapmaya başlayarak kendi mutfağında devrimsel bir değişim yapmıştır. Mumcuoğulları’nın altı ay içinde bağışıklık sistemi güçlenmiş ve yaşam kalitesinin artmıştır. Sağlıklı yaşam için doğru beslenme kadar temiz ve taze gıda ile beslenmenin de ne kadar etkili olduğunu deneyimleyerek öğrenmiştir.

Sağlıklı Yaşam Tarzından İyi Gıdaya: “Mutfakta Devrim”

Mumcuoğulları, gluten alerjisine karşı, ekşi mayalı atalık tohumlardan, temiz tarımla üretilmiş unlarla yapılan ekmek, taze ve probiyotik gıda tüketmenin güçlü bir bağışıklık sisteminin önemli destekçilerinden olduğunu belirtiyor. Ancak, kendisine göre şehirde yaşayanlar yaşam kalitesini artırmak adına birçok konuda çabalarken kaliteli hazır gıdaya ulaşamadıkları için iyi beslenemiyor.  Mumcuoğulları’na göre “Sağlıklı Yaşam” tarzının oldukça yaygın olduğu bu dönemde, iyi gıdanın da ulaşılabilir olması gerekiyor. Kendisi tüm bunlardan yola çıkarak “Mutfakta Devrim” markasıyla şehir içinde taze gıda üretim atölyesi iş fikrini gerçekleştiriyor. 

LIFE Projesi Gıda Girişimciliği eğitimlerine katılan Mumcuoğulları, LIFE Projesi eğitim programını tamamladıktan sonra proje yarışmasını kazanarak “Tohum Fonu” almaya hak kazanıyor. Kazandığı bu finansal destekle sosyal medya tanıtımını yapmaya başlıyor ve üretimde kullanacağı gıda malzemelerini, ürün paketlerini ve hamur yoğurma makinesi satın alıyor. Daha sonra ekmek ve kemik suyu olmak üzere ilk iki ürününü piyasa sürüyor. 

“LIFE Projesi ile Kaynaklarımı Verimli Kullanıyorum”

Markasının ilk lansmanını LIFE Projesi Demo Day etkinliğinde yapan Mumcuoğulları; etkinliğin   kendi markasını tanıtmak ve iş birlikleri geliştirmek adına güzel bir deneyim olduğunu belirtiyor: “LIFE Projesi etkinlikleriyle kendimi ve ürünlerimi birçok sektör profesyoneline ve festivallerle de daha geniş bir kitleye tanıtma fırsatı buldum. Üretim miktarımda da artışlar devam ediyor. LIFE Projesi aynı zamanda işletme kurma, yönetme, hukuki süreçler gibi birçok konuda mentorluk desteği de veriyor. Her ihtiyaç duyduğumda danışabileceğim harika bir ekip var. Dolayısıyla kendimi hiç yalnız hissetmiyorum ve bu desteklerle motivasyonum da hiç kaybolmuyor. Ayrıca, gıda girişimcisinin en çok ihtiyacı olan profesyonel bir test ortamıdır. LIFE Projesi, programa katılan tüm girişimcilere, kurduğu profesyonel test mutfağının kullanımına imkân sağlıyor. Böylece tüm denemelerimi profesyonel bir ortamda şefimiz ve gıda mühendisimiz ile birlikte yapma fırsatı buluyorum. Tüm bu destekler işimin gelişimine ve kaynaklarımı daha verimli kullanmama katkı sağlıyor. Hali hazırda adrese teslim ürün hizmeti, ekmek ve probiyotik turşu gibi workshoplar vermeye devam ediyorum.”