AnasayfaSağlık&HijyenSu

Grafen elekleri, tuzlu suyu ucuz bir yöntemle içilebilir hale getiriyor

Grafen elekleri, tuzlu suyu ucuz bir yöntemle içilebilir hale getiriyor

Grafen elekleri, teknolojide devrim niteliğinde gelişmelere yol açan, karbon atomlarının iki boyutlu bal peteği düzeneği sayesinde tuzlu su daha az enerji kullanarak içme suyuna dönüştürüyor.

Manchester Üniversitesi araştırma ekibi tarafından geliştirilen grafen yapıdan oluşan elekler sayesinde milyonlarca insana temiz suya erişme imkanı sağlanabileceği ortaya kondu. Grafen elekler sayesinde tuzlu su, filtreleme yöntemiyle daha az enerji kullanarak tuzdan arındırılabilir ve büyük miktarlarda su kolay ve ucuz bir şekilde üretilebilir.

Proje başkanı Dr. Rahul Nair’e göre, tuzlu su çözeltisini basitçe grafen oksit eleklerinden geçirerek arındırılabileceğini ifade etti. Normal grafenin tuzdan arındırma için geçirgen hale getirilmesi için, membrana kesinlikle bir nanometre’den büyük olmayan delikler açması gerekiyor. Bu yüzden ekibin, grafen oksit zarlarının tuzları süzmek için bir yol bulması gerekiyordu.

GrapheneSieve_1024

Önceki araştırmalarda, bilim adamları, membranlar suyun içine dalınca gözeneklerini genişletip tuzların geçmesine izin verdiklerini gözlemlediler. Bu sorunu çözmek için Nair ve ekibi membranların her iki tarafını güçlü yapıştırıcı özelliği olan bir madde olan epoksi reçine ile kapladı.

Epoksi kaplı zarların gözenekleri, tuz ve su moleküllerinin geçmesi için çok küçüktü. Bununla birlikte, saf su moleküllerinin, bir nanometre gözenekleri su moleküllerinin büyüklüğüne çok yakın olduğundan gerçekten hızlı bir şekilde akmalarına izin verirler.  

2040 yılında milyonlarca insanın suya erişimde büyük problemler yaşayacağı göz önüne alındığında bu grafen elekler dünyadaki susuzluk problemine çare olup insanların hayatlarını değiştirebilir. Nair, bu projede nihai hedefin, deniz suyu veya atık sudan minimum enerji tüketimi ile içilebilir su üreten bir filtre cihazı yaratmak olduğunu belirtti.

Kaynak