AnasayfaGenelKalkınma Gündemi

Küresel kalkınma hedeflerini karşılamak için su ve sanitasyon yatırımlarında radikal artış gerekiyor

Küresel kalkınma hedeflerini karşılamak için su ve sanitasyon yatırımlarında radikal artış gerekiyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Birleşmiş Milletler- Su adına yayınlanan yeni bir rapor, su ve sanitasyon hizmetleri alanında ülkelerin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SDG) karşılayabilecek düzeyde harcama yapmadığını vurguluyor.

WHO Genel Sekreteri ve Çevre ve Sosyal Belirleyiciler Dairesi Direktörü Dr. Maria Neira, “Günümüzde neredeyse iki milyar kişi dışkı ile kirlenmiş bir içme suyunu kullanıyor ve bu sorun onları kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felcine yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor” diyor. Neira, “Kirlenmiş içme suyunun her yıl 500 binden fazla ishal sebepli ölüme neden olduğu tahmin ediliyor ve bağırsak solucanları, şistozomiyaz ve trahom da dahil olmak üzere ihmal edilen birkaç tropik hastalığın önemli bir faktörü” diye ekliyor.

Finansal kaynaklar daha verimli kullanılmalı

Raporda, ülkelerin, finansal kaynakların daha verimli kullanılmasına yönelik adımlar atmadığı ve yeni kaynak belirleme çabalarını artırmadıkça güvenli içme suyuna ve sanitasyona evrensel erişime yönelik küresel taleplerin karşılamayacağı belirtiliyor.

BM Su Küresel Analizi ve Değerlendirmesi (GLAAS) 2017 raporuna göre, ülkeler su, sağlık ve hijyen için bütçelerini son üç yılda yıllık ortalama %4.9 oranında artırdı. Yine de, ülkelerin %80’i su, sağlık ve hijyen (WASH)hizmetleri için ayırdığı finansman, tanımlanmış hedefleri karşılamak için yetersiz kalıyor.

Birçok gelişmekte olan ülkede mevcut olan kalkınma hedefleri, her zaman sürekli güvenli ve güvenilir hizmetler sunmayan temel altyapıya erişim sağlamaya dayanıyor. Planlanan yatırımlar, 2030 yılına kadar güvenli bir şekilde yönetilen su ve sanitasyon hizmetlerine evrensel erişime yönelik çok daha iddialı SDG hedeflerini maalesef hesaba katmıyor.

Miktar üç kat artmalı

Dünya Bankası, SDG’yi karşılamak için ayrılmış olan altyapı yatırımlarının yılda 114 milyar dolar civarında olduğunu ama bu miktarın üç kat artması gerektiğini ve bu miktarın işletme ve bakım maliyetlerini içermediğini tahmin ediyor. SDG hedefleri, vergiler, tarifeler ve bağışçılardan yapılan transferler olmak üzere, tüm kaynaklardan daha yüksek seviyedeki fonları harekete geçirmek için kolektif, koordineli ve yenilikçi çabalar gerektiriyor.

Birleşmiş Milletler Su Temsilcisi ve Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Müdürü Guy Ryder, “Bu çözebileceğimiz bir zorluk” diyor. “Su ve sanitasyona yapılan yatırımların artması, insan sağlığı ve gelişimi için önemli yararlar sağlayabilir, istihdam yaratabilir ve kimseyi geride bırakmamamızı sağlar.”