AnasayfaTeknoloji ve Kalkınmaİklim Değişikliği

Himawari-8 Uydusu, Japonya için Afet Öncesi Uyarı Yapacak

Himawari-8 Uydusu, Japonya için Afet Öncesi Uyarı Yapacak

Himawari-8 hava durumu uydusu, dünyanın 35.000 km uzaklıktaki yörüngesi üzerinde sabitlenmiş olarak günde 144 resim çekmektedir. 

Araştırmacılar, Japon uydusundan alınan verilerin kullanılacağı bu proje sayesinde hava durumu tahminlerinin iyileştirilebileceğini ve doğal afet öncesi uyarı yaparak yaşam kurtaracak uyarılarda bulunabileceğini söyledi.

Proje, ilk olarak kızılötesi radyasyon parlaklık verilerinin görüntülenmesi için kullanıldı. Önceleri ağır bulut örtüsü genellikle bu modellemeyi engellemekteydi. Bu yeni buluş, Japonya’nın Himawari-8 hava uydusundan toplanan verilerin Riken Bilim Enstitüsü’nde “süper bilgisayar” olarak adlandırılan sistemde eşleştirilmesi sonucu ortaya çıktı. Riken ekibinin lideri Takemasa Miyoshi, “Himawari-8, daha önce mevcut olmayan büyük veri türlerini bize gönderiyor, bu sayede hava tahmin yöntemimizi iyileştirmek için bu verileri kullanarak bir sistem oluşturabiliyoruz”dedi.

Bu modelleme sistemi, meteorologların bulut üstü yüksekliği, rüzgar, sıcaklık ve atmosferdeki nem hacmi gibi diğer faktörleri ölçerek hayati bilgi içeren tahminlerde bulunmalarını sağlıyor.

Kasırga ve tayfun gibi doğal afetler esnasında, geleneksel olarak hava tahmincilerinin kullandıkları, yeryüzünde olan ve havada taşınan monitörler güvenilmez olabilir veya erişilmez bir hale gelebilir, fakat Riken araştırmacıları tarafından geliştirilen sistem uzaydan yakalanan verileri kullandığı için çalışmaya sorunsuz devam edilebilecektir.

Himawari-8, 10 dakika aralıklarla yeni veriler aktarabiliyor bu sayede yerel yetkililere tahliyeler ile ilgili güncel veri sağlanabiliyor.

Miyoshi, “bu sistemin gücü, doğal bir felaketin meydana gelmesi durumunda sürekli güncellenerek size doğru hava tahminini vermesidir. Yaşlılar ve engelliler gibi doğal afetlere karşı savunmasız olan kişilerin evlerini boşaltmaları gerekiyorsa onlar için yeterli zamanın olmasını istersiniz. Bu buluş size bunu sağlıyor.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Japonya Hava Ajansı, sistemi kullanmaya başlamadan önce uzun vadeli doğruluğunu ve potansiyel zayıf yönlerinin kanıtlanması için daha fazla teste ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek sistemin temkinli bir şekilde kullanılması konusunda ısrar etti.

Riken ekibi, sistemlerinin geleneksel tahmin yöntemleriyle karşılaştırıldığında ne kadar iyi olduğunu belirleyemediklerini kabul etti.

Hava ajansına göre, diğer araştırma ekipleri de umut verici bir teknoloji geliştirdi.

Riken araştırma projesine katılan bilim insanı Kozo Okamoto, “Meteoroloji Ajansı, kendi araştırmalarını yapıyor ve biz de diğer birçok araştırma ekibinin neler yaptığını gözden geçiriyoruz. Yeni bir teknolojinin gerçek anlamda kullanılabileceğini doğrulamak uzun zaman alıyor” dedi.

Himawari-8’in yedekleme uydusu olarak fırlatılan ve 2022 yılında Himawari-8’in yerine geçerek tam kapasite çalışmaya başlayacak olan Himawari-9 da 2016 yılında Tanegaşima Uzay Merkezinden fırlatılmıştı.

Kaynak