AnasayfaİnovasyonGenç

Hintli genç, dünyanın en küçük ve en hafif uydusunu yaptı

Hintli genç, dünyanın en küçük ve en hafif uydusunu yaptı

Hintli genç Rifath Sharook, dünyanın en küçük ve en hafif uydusunu yaparak Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve İDoodle’un açtığı “Uzaydaki Küpler” adlı yarışmayı kazandı. Uydu, Hindistan’ın eski Cumhurbaşkanı Dr. APJ Abdul Kalam’ın adından esinlenilerek “KalamSat” olarak adlandırıldı.

18 yaşında olan Sharook’un uydusu sadece 64 gr yani bir tenis topundan biraz daha fazla ağırlığa sahip ve şimdiye kadar uzaya gönderilen en hafif uydu olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda bu uydu 3B yazıcı ile yapılan ilk uydu olma özelliğini de taşıyor.

Sharook’un amacı 3D baskılı uyduyu takviyeli karbon elyaf polimerini kullanarak oluşturulan uydunun uzayda performansını göstermesiydi. Virginia’daki Wallops Adası’ndaki NASA Wallops Uçuş Tesisinden alana fırlatılan uydu, sıcaklık ve nem sensörü, barometrik basınç sensörü ve uzaydaki ışınımı ölçmek için bir “Nano Geiger-Muller sayacı” da sahip.

CubeSats geçmişte teknoloji öğretme araçları olarak kullanılmış olsa da günümüzün CubeSat’ları önemli uzay bilimi araştırmaları yapma potansiyeline sahiptir. Bu sayede gençlerin de uzay bilim insanlarına dönüştürülmesine olanak sağlar.

Kaynak