AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaYenilenebilir Enerji

İETT’nin Rüzgar Enerjisi Girişimi

İETT’nin Rüzgar Enerjisi Girişimi

İETT, Beylikdüzü Metrobüs Park Sahası’nda rüzgar enerjisinden elektrik üreten ilk rüzgar türbinini kurdu.

Çevre dostu kurum  anlayışı çerçevesinde faaliyetlerini yürüten İETT, İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde bulunan Metrobüs Park Sahası’nda rüzgar enerjisinden elektrik üreten ilk rüzgar türbinini kurdu. Bu türbin, saatte 17.000 kW üretim yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nin bölgeye en yakın meteoroloji istasyonunun rüzgar verilerine göre, Beylikdüzü Metrobüs Park Sahası’nda kurulan 6 kW’lık türbinin üreteceği elektrik, akülerde depolandıktan sonra sisteme aktarılacak. Sistemin, rüzgar değerleri iyi olan tüm garaj ve peronlarda kurulması planlanıyor.

Söz konusu türbinin yılda yaklaşık olarak 8.000 kilogram karbondioksit gaz salınımını azaltarak 350 ağaçlık bir katkı sağlayacağı biliniyor. Türbin ayrıca, şebeke elektriğinden bağımsız şekilde çalışıyor ve Beylikdüzü Metrobüs İşletme binasına da elektrik sağlayacak.

Yapılan bu yenilenebilir enerji projesi sayesinde, diğer kamu kurumlarının enerjiyi verimli kullanmasına örnek, enerji maliyetlerinin düşürülmesine ise yardımcı olunacak.