AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaSürdürülebilirlik

İlk BM Dünya Veri Forumu “sürdürülebilirlik” çerçevesinde yapıldı

İlk BM Dünya Veri Forumu “sürdürülebilirlik” çerçevesinde yapıldı

Bu yıl ilk kez düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Veri Forumu, 15-18 Ocak 2017 tarihlerinde arasında Cape Town, Güney Afrika’da gerçekleştirildi. Forum 2014 yılında yayınlanan BM Genel Sekreterliği Sürdürülebilir Kalkınma için Data Devrimi Bağımsız Uzman Danışma Grubu tarafından kaleme alınan “Sayan Bir Dünya: Sürdürülebilirlik için Veri Devrimini Harekete Geçirmek” başlıklı raporun önerisi üzerine hazırlandı.

BM İstatistik Komisyonu’nun rehberliğinde oluşturulan Forum, BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nin desteğiyle organize edildi. 73 temel oturumdan oluşan Foruma 2 bin kişi kayıt yaptırdı. Forumda temel oturumlar dışında 6 ayrı başlıkta ek oturumlar da düzenlendi. Bu 6 ek oturumda, “Veriyi kullanarak dünyayı anlamak”, “Farklı veri ekosotemleri arasındaki sinerji”, “Küresel eylem planı için veri” gibi başlıklar tartışıldı.

Forum tüm dünyadan hükümet ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile özel veri bilimcileri bir araya getirdi. Öte yandan Forum, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesi yönünde veri alanında neler yapılması gerektiğine dair yenilikçi fikirlerin oluşturulmasına bir zemin hazırladı. Etkinliğin sonunda ise Küresel Eylem Planı çerçevesinde Sürdürülebilir Kalkınma Verileri sisteminin ilk adımı atıldı. Bu çerçevede ortaya çıkan planın, Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu’nun Mart 2017 toplantısında kabul edilmesi bekleniyor.

Öte yandan Forumda, 2. BM Dünya Veri Forumu’nun 2018 yılı sonunda veya 2019 yılı başında, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’de yapılması kararlaştırıldı.

Detaylı bilgi için tıklayınız.