AnasayfaAtık ve Tüketim

İngiltere’de plastik atıklardan yol yapıldı

İngiltere’de plastik atıklardan yol yapıldı

İngiltere’de MacRebur adlı şirket, plastik atıklardan yol yapıyor. İlk kez denenen yöntemde zift yerine plastik atıkları kullanarak asfalt yollara göre daha ucuz ve dayanıklı yolların yapımı sağlandı. Bu yeni yöntem sayesinde petrol tüketiminin azaltılabileceği belirtiliyor.

Plastik yolun mucidi İngiliz mühendis Toby McCartney böyle bir yol tasarlamak için onu iten nedeni İlk okula giden küçük kızının derste sorulan okyanuslarımızda ne yaşar sorusuna plastik cevabı vermesiyle bu yolu yapmaya yöneldiğini belirtti. Çocuklarımızın geleceği için daha temiz ve sağlıklı bir dünya için harekete geçilmesi gerektiğini düşünen McCartney, bazı ülkelerde halkın plastik maddeleri eriterek yollarda oluşan çukurları kapatmasından esinlenerek plastik yol yöntemini geliştirdiğini ifade ediyor.

İçeriğinin ne olduğunu tam olarak belirtmese de normal yollarda %10 oranında zift kullanılırken bu yeni teknik sayesinde yolların büyük bir kısmında plastik atıklar kullanılacak. Elde edilen plastik atıklar taşla ve çok az miktarda ziftle karıştırılarak yol haline getirilecek. Bu sayede hem petrol tüketimi azaltılacak hem de plastik atıklar değerlendirilmiş olacak.

McCartney’in tekniği ilk olarak İngiltere’nin Cumbria kentinde uygulandı. Dünya genelinde 40 milyon kilometre yol olduğu tahmin ediliyor. Plastik asfalt uygulaması sayesinde bu yolların  çok daha ucuza yenilenebilineceği düşünülüyor.

Kaynak