AnasayfaSosyal KalkınmaUluslararası Kalkınma

İnsani Gelişme Endeksi Yayınlandı

İnsani Gelişme Endeksi Yayınlandı

25. İnsani Gelişme Raporu içerisinde yer alan İnsani Gelişme Endeksi’ne göre Türkiye 200 ülke arasında 72. sırada yer alıyor. 12 yıldır ilk sırada olan Norveç ise sıralamadaki yerini aynı şekilde korudu.

Aralık ayının başında yayınlanan 25. İnsani Gelişme Raporu, bu yıl itibari ile dünya çapında insani gelişmenin birçok perspektiften durumunu gözler önüne serdi. Raporda yer alan bilgiler ışığında günümüzde toplumlarının yaşamak için gerçekleştirdiği faaliyetler, bunların çeşitliliği ve toplumsal bazdaki dağılımları raporda yer alan kapsamlı konular arasındaydı.

Rapor içerisinde yer alan İnsani Gelişme Endeksi ise ülkeler bazında fırsatların, ekonomik koşulların ve yaşamsal aktivitelerin esnekliğine bağlı olarak bir sıralama oluşturdu. Bu sıralamada yer alan puanlama da endeks indikatörlerinin ağırlıkları ile oluşturuldu.

Sıralamada 12 yıldır ilk sırada olan ülke ise Norveç. Sıralamada 200 ülke yer aldı ve ülkelerin puanları 0 ile 10 arasında değerlendirildi. İndikatörler dikkate alındığında en iyi ve rahat  yaşanabilecek ülke Norveç oldu. 200 ülkenin değerlendirildiği endeks içersinde ilk 10 şuşekilde sıralanmaktadır;

Adsız - Kopya

Listenin en sonunda yer alan ülkeler ise; Nijerya, Orta Afrika, Eritre, Çad, ve Burundi. 2011 yılında başlayan çatışmalardan sonra ise bugün Suriye 134. sırada yer alırken, Libya ise 94. sırada bulunmaktadır.