AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

İnternet Yönetişim Forumu

İnternet Yönetişim Forumu

Birleşmiş Milletler 10. İnternet Yönetişim Forumu (İYF) geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirildi.

Foruma 2007 yılında da ev sahipliğini yapan Brezilya “İnternet Yönetişiminin Evrimi: Sürdürülebilir Kalkınmayı Güçlendirme” temasıyla 10. İnternet Yönetişim Forumu 10-13 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdi.

Brezilya’nın Joao Pessoa kentinde gerçekleştirilen forumun açılış konuşmasında Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff internet erişimi için olası çözüm yollarından bahsetti. Aynı zamanda online insan haklarının önündeki engellerin de önemini vurgulayan Rousseff, özellikle de mahremiyet kısmına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Ekonomik Kalkınma Genel Direktörü olan Lenni Montiel BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon adına yaptığı konuşmada bilgi ve iletişim teknolojilerinin, 2030 için belirlenen Kalkınma Hedefleri’ne  yaptığı katkıların altını çizdi.

Foruma Türkiye’yi temsilen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan katıldı. Sayan, forum boyunca ikili toplantılar gerçekleştirdi. BM Ekonomik Kalkınma Genel Direktörü olan Lenni Montiel ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin konu ile alakalı bulunduğu durum ve BM içerisinde internet politikalarının önemi tartışıldı. İkili aynı zamanda Türkiye’nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Konsey Üyesi olarak Bilgi Toplumunun Dünya Zirvesi’ne yaptığı katkıların da altını çizdi.

Genel olarak forum boyunca internetin dijital kısmı, erişim konusu, mahremiyet ve online insan hakları ve açık kaynaklı yazılımlardan çocukların korunması gibi başlıkları içeren konular görüşüldü.

Forum sonrasında ortaya çıkan sonuç raporuna buraya tıklayarak ulaşabillirsiniz.